пʼятниця, 02 червня 2017 00:55

Кияни потруїлися в'яленою рибою

Троє людей захворіли на ботулізм за останні 10 днів у Києві. Всі купували в'ялену рибу у столичних супермаркетах. Брали лящів, коропа і тараню. Двоє хворих у реанімації, 37-річний чоловік помер.

Чоловік з'їв в'яленого ляща, купленого в гіпермаркеті "Караван".

— Рибу пропонував і вагітній дружині. Відмовилася і лишилася жива, — говорить Ольга Голубовська з Національного медичного університету. — Чоловік помер, бо доправили в лікарню наступного дня у дуже тяжкому стані. Мав розлад дихання. Риба, яку їв, була з ікрою. Напевно, в неї потрапило багато токсинів.

Ще один випадок захворювання зафіксували у Броварах на Київщині. Два тижні тому рибу в місцевому магазині купив 50-річний В'ячеслав Андріященко.

— Наступного дня після вживання відчув сильну слабкість. В очах мерехтіло і не міг самостійно дихати, — каже чоловік.

Рибу, якою отруїлися люди, постачало магазинам підприємство зі Світловодська на Кіровоградщині. Товар вилучили з продажу.

— Причина того, що в супермаркети потрапляє неякісна риба, криється не тільки в умовах зберігання продукції, а й у незаконному вилові, — говорить голова Асоціації рибалок Олександр Чистяков. — Магазини часто реалізують браконьєрську продукцію. Наприклад, під час одного з рейдів були вилучені підробні печатки, ветеринарне свідоцтво.

— Ботулізм — тяжке токсично-інфекційне захворювання. Розвивається після вживання продуктів із вмістом ботулічного токсину. Він накопичується у зіпсованій їжі, — говорить лікар-інфекціоніст Віталій Бутко, 39 років. — Симптоми виникають упродовж доби — нудота, блювання, пронос, біль у животі й голові. М'язи болять, як при підвищеній температурі. В очах мерехтить. Людина відчуває спрагу й сухість у роті. Хвороба розвивається дуже швидко.

До приїзду "швидкої" можна промити шлунок. Випити літр кип'яченої води із розчиненою в ній столовою ложкою соди й викликати блювоту. Зробити клізму й прийняти 10 таблеток активованого вугілля. Повністю ботулічний токсин знешкоджують лише спеціальна сироватка й антибіотики.

Коли купуєте рибу чи ковбасу — нюхайте, чи не тхне. Не беріть товарів із рук. Відмовтеся від здутих чи протермінованих консервів. Небезпечною може бути навіть домашня тушонка, якщо має смак прогірклого масла.

Зараз ви читаєте новину «Кияни потруїлися в'яленою рибою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі