вівторок, 15 лютого 2011 10:58

Кількість ДТП збільшилась майже вдвічі

Автор: фото: REUTERS/Lee Sang-Hak Yonhap
  14 лютого люди йдуть повз засніжені автомобілі в місті Каннин, за 237 кілометрів од корейської столиці Сеул
14 лютого люди йдуть повз засніжені автомобілі в місті Каннин, за 237 кілометрів од корейської столиці Сеул

У вихідні в Україні різко похолодало, почалися морози й хуртовини. Найбільший перепад температур синоптики зафіксували на півночі Київщини. Зранку було 0°С, в обід стовпчики термометрів показали -7°С.

— У неділю на півночі Сумської та Чернігівської областей температура знизилася до мінус 14, а в ніч на понеділок на півдні Львівщини похолодало до мінус 23, — каже Людмила Савченко, начальник відділу метеорологічних прогнозів Укргідрометцентру.

— Надумали їхати в Карпати справляти екватор, — розповідає Ольга Головіна, 20 років, третьокурсниця Львівського університету ім. Франка. — Винайняли хатку біля райцентру Сколе. Одну ніч перебули нормально, а в неділю настав такий дубак, що ніякі дрова не допомагали. Усю ніч під ковдрами тряслися й не заснули.

— Мінус 25 мали сеї ночі. З вечора накидав патиків у п'єц (піч. — "ГПУ"), то аж тріщав від вогню. А на ранок уже зимний був, вистиг, — говорить голова сільської ради Плав'я Сколівського району Мирослава Бенькалович. — До таких морозів у нас звикли. Минулої зими й холодніше було. Газу не маємо, палимо дровами. У кого хата мала, то на зиму "кубов" 6–7 наготавлюємо. А як більша — то зо десіть. Більшість селян вже не палят п'єци, а перейшли на парове опалення. Дешевше мати один котел, ніж кількома п'єцами кожну кімнату гріти.

У суботу під вечір у Драбівському районі Черкащини біля села Кантакузівка замело 40 машин — автобусів, бензовозів і легковиків.

— Наші пригнали туди два трактори, автомобіль підвищеної прохідності. Витягували з дев'ятої вечора протягом 3 годин, — розказує 43-річний Костянтин Проценко з управління Міністерства з надзвичайних ситуацій Черкащини. — У машинах були понад 200 людей.

Через заметілі в селі Старий Яричів на Львівщині сталися  дві аварії. Автобус "Львів — Буськ" врізався у вантажівку. Один пасажир помер на місці. За півгодини автобус "Львів — Соколя" в'їхав у колону вантажівок ТІР, які зупинилися вздовж траси перечекати негоду.

Із львівської автостанції №2 з 12.00 до 16.00 не випускали автобуси. Погода мінялася що 15–20 хв. Після сонця починалася хуртовина, видимість була до 3 м. На автостанції зібралися близько тисячі пасажирів.

— Третю годину на морозі, біля кас стільки людей, що нема де стати, — говорить 54-річна Софія Середига із міста Рава-Руська на Львівщині. Стоїть біля лавки на п'ятій платформі, п'є каву з пластикового стаканчика. — Хто львівський — повернувся додому. А мені що робити?

Біля села Підгородне Тернопільського району зіткнулися 10 автомобілів та автобус "еталон".

— Видимість була 1–2 метри. Але водії продовжували їхати. Питається, навіщо, як нічого не видно? Ні, треба, бо десь там празник, — розказує Микола Лецкалюк із обласної Державтоінспекції. — Наш працівник виїхав, щоб зазняти аварію на відео. То камеру буквально замело. Люди одне одного не бачили.

На трасу Тернопіль — Бережани, де сталася аварія, автобуси не виходили в рейс до кінця дня.

— Після другої години міжобласні рейси на Рівне, Чернівці, Івано-Франківськ почали відновлювати. Автобуси виїжджали в супроводі машин ДАІ, — продовжує Лецкалюк. — Наслідки тієї аварії обмежуються матеріальними збитками. У когось машина злетіла в кювет, у когось — врізалася в іншу. Побиті фари, бампери, крила.

20-річна Марія Івашко діставалася в суботу зі Львова до райцентру Козова на Тернопільщині. Виїхала о 10.30. Опівдні старий "ікарус" зупинився за кілька кілометрів від Бережан — не зміг виїхати на гору.

— Ми годину чекали машину з піском. Вона так і не приїхала. Водій узяв лопату, почав копати сніг. Добрався до землі й кидав її перед автобусом, — говорить Марія. — У Бережанах сказали, що автобусів у тернопільському напрямку в рейс не пускають. До Козови мені залишалося 17 кілометрів. Добиралася таксі за 50 гривень.

12 лютого через негоду без світла залишився 941 населений пункт у 21 області. Найбільше постраждали Миколаївська, Одеська та Полтавська.

У Києві машини їздили зі швидкістю 10–20 км/год. Буксували на підйомах, ковзали на кризі й потрапляли в аварії.

— По городу наблюдал более 40 аварий. Еду по Борщаговской, проезжаю Индустриальный мост, меня обгоняет плавно вращающаяся  "таврюха"-"пирожок" и медленно и печально въезжает попой в клювик какому-то мелкому "форду", — пише у понеділок водій на автомобільному інтернет-форумі.

У Києві протягом суботи зареєстрували 156 ДТП. Позаминулої суботи їх було 84.

Зараз ви читаєте новину «Кількість ДТП збільшилась майже вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі