четвер, 18 червня 2020 07:50

Карантин продовжили до 31 липня

Автор: FACEBOOK.COM
  Люди їдуть у щоденній електричці ”Київ — Ніжин”. Кожного рейсу вагони переповнені, більшість пасажирів без масок. Таке недотримання правил — одна з причин сплеску захворюваності на коронавірус, кажуть лікарі
Люди їдуть у щоденній електричці ”Київ — Ніжин”. Кожного рейсу вагони переповнені, більшість пасажирів без масок. Таке недотримання правил — одна з причин сплеску захворюваності на коронавірус, кажуть лікарі

17 червня уряд продовжив загальнонаціональний адаптивний карантин до 31 липня.

Найгірша епідемічна ситуація в Києві та 10 областях — Вінницькій, Волинській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Чернівецькій і Чернігівській. На кожні 100 тис. осіб там більш як 12 інфікованих. Для зняття карантину показник має бути менший.

Цифри зросли, бо в країні почали обробляти більшу кількість тестів і люди стали масовіше виходити на вулицю, говорять медики. У Києві в середньому виявляють 16 хворих на кожні 100 тис. населення. Якщо дійде до 24, місто знову закриють на суворий карантин.

— Раніше найбільше необроблених тестів було у столиці. За останній тиждень дослідили всі, — каже головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, 40 років. — Зараз для лабораторій у пріоритеті львівські зразки. Їх майже дві тисячі. Після опрацювання кількість хворих зросте. Буде видна реальна картина по країні.

Інфікованих більше, говорить чернігівський інфекціоніст 46-річна Анастасія Яковчук:

— 700 хворих на день — стільки можуть виявити наші лабораторії. На більше не вистачає потужностей. Цифру можна множити щонайменше на п'ять. Багато людей не знають про хворобу, бо не мають симптомів. У селах і райцентрах тестів немає.

На 17 червня в Україні інфекцію підтвердили у 33 234 людей. Вилікувалися 14 943 особи, померли — 943. Найбільше хворих у Чернівецькій області та Києві — 4013 та 3985.

— Влада не повертає суворий карантин, бо постійно обирає між необхідністю боротися зі зростанням захворюваності і тим, що відбувається з економікою. При цьому її падіння має об'єктивний характер і почалося до пандемії. Навряд пом'якшення чи посилення обмежень допоможуть виправити ситуацію, — каже публіцист Віталій ПОРТНИКОВ, 53 роки.

Якщо кількість хворих зростатиме, а уряд не реагуватиме, українців не пускатимуть до інших країн.

— Про Україну говоритимуть у Всесвітній організації охорони здоров'я, як про небезпечну територію, — продовжує Віталій Едуардович. — У Швеції не було карантину і не такий високий рівень захворюваності. Але вищий, ніж у сусідів. Тому для шведів вони досі не відкрили кордони. І це країна, яка контролює рівень інфікування і викликає побоювання лише тим, що не погоджується на обмеження. Із Україною ситуація може бути інша. З одного боку вона згідна зі світовим підходом боротьби з хворобою. А з іншого — не запроваджує карантинні заходи, коли вони потрібні за критеріями.

Українці стали частіше порушувати карантинні обмеження — відпочивають на пляжах, не дотримуючися дистанції, без масок їздять у транспорті й ходять у супермаркети.

— Цьому є причини — відсутність інформаційної політики та контролю за дотриманням правил, — говорить колишній міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, 45 років. — Потрібно постійно пояснювати, чому важливо дотримуватися обмежень і які є ризики. Інформаційна кампанія має вестися на національному і місцевому рівнях. Слід перевіряти громадський транспорт, метро. Не просто пускати, чи не пускати, а дивитися — як люди поводяться всередині, на станціях.

На національному рівні забезпечувати дотримання правил мають профільні міністри.

Олена Зеленська підхопила коронавірус

Дружину президента 42-річну Олену Зеленську 16 червня госпіталізували до лікарні Києва з двобічною пневмонією. Розвинулася через коронавірус, який виявили 12 числа.

— Де та коли відбулося зараження — поки що невідомо, — кажуть в Офісі президента. — Її стан стабільний. Перебуває під наглядом лікарів. Тести Володимира Зеленського та дітей показали негативний результат. Глава держави перейшов на особливий режим роботи — проводить наради в онлайн-режимі, скасував особисті зустрічі та робочі поїздки. Спілкується тільки з охороною та найближчими помічниками.

— Винятки з цих правил можливі лише в разі надзвичайної ситуації, яка потребуватиме негайного реагування з боку президента, — додають в ОП.

— Їм підпорядковуються певні органи виконавчої влади, — продовжує Тимофій Сергійович. — Коли був міністром, то контролювали Держпродспоживслужбу. Її працівники ходили по підприємствах, де перевіряли гігієну, безпеку харчування. Є Держпраця, яка може контролювати умови роботи. Можна ходити разом із податковою чи місцевими органами влади. З поліцією, представниками громадських організацій. Правильно вести "політику подвійного удару" — спершу перевіряти та розповідати, як правильно. А вдруге вже штрафувати за порушення.

За парками і скверами мають стежити комунальні служби та керівники на місцях.

— Так само можуть проводити перевірки, — додає Милованов. — Штрафи за порушення високі — від 17 тисяч гривень. Якщо людина знатиме, що двічі попадешся і муситимеш платити — більшість виконуватимуть правила.

Прийняти політичне рішення про повернення суворого карантину буде важко. Живемо в демократії, тому важливо переконати людей. Щоб не виглядало, ніби їх заганяємо.

Зараз ви читаєте новину «Карантин продовжили до 31 липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі