вівторок, 17 жовтня 2006 18:51

Із Дніпра піднімають затонулі козацькі кораблі

5 млн грн планує витратити Національний заповідник "Хортиця" на музей затонулих козацьких кораблів, який влаштують у Запоріжжі на знаменитому острові. Коштів заповідник не має, але керівництво сподівається на допомогу меценатів.

— Гроші ж їм обов"язково повернуться, — переконаний заступник генерального директора з науки Національного заповідника "Хортиця" Максим Остапенко, 35 років. — Кілька сотень тисяч туристів приїдуть подивитися на підняті кораблі. Це об"єкти рівня ЮНЕСКО. У Швеції та Норвегії, для прикладу, такі музеї дуже популярні. Їх щороку відвідують мільйони туристів.

Кораблі із дна Дніпра підняли археологи, що працюють біля Хортиці вже 30 років. 18-метровий козачий човен, який зберігся на 80%, знайшли сім років тому. Дослідники встановили, що він мав чотири гармати, а до його команди входило півсотні осіб. Бригантину підняли 2004-го.

Зараз судна реставрують у заповіднику. Обидва кораблі були побудовані на Хортиці й належать до часів російсько-турецької війни. Вони входили до складу Дніпровської гребної флотилії, яка у 1736–1739 роках нараховувала близько чотирьох сотень суден різних типів. Сорок із них тоді затонули під час паводку, і їх занесло піском та мулом.

— Ми плануємо підняти ще одну бригантину та унікальний вантаж корабля XVIIІ століття, що майже не зберігся, — 40 якорів. Про такий експонат я ще ніде не чув, — хвалиться Остапенко.

Зараз ви читаєте новину «Із Дніпра піднімають затонулі козацькі кораблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі