вівторок, 13 серпня 2013 05:45

"Інвестувати в житло в Україні небезпечно"

Розібратися з будівельною аферою у місті Бориспіль на Київщині вимагали під адміністрацією президента 168 родин. Понад п'ять років люди не можуть отримати помешкань, бо будівництво призупинили. На думку постраждалих, така ситуація виникла через корупційні схеми на державному підприємстві "Укрвійськбуд" Міністерства оборони. Там кажуть, що не відповідають за господарську діяльність підвідомчої організації.

— Це не єдиний будмайданчик в Україні, де виникли проблеми. Минулої весни Мінрегіонбуд робив інвентаризацію проблемних будівельних об'єктів по всій Україні. Нарахували близько 800, зокрема 178 по Києву. Зараз таких у столиці — десь 300, — розповідає 29-річний Олексій Гончарук, голова "Асоціації допомоги постраждалим інвесторам".

Чому не закінчують зведення будинків?

— Неграмотне і неякісне планування бізнесу. Люди занадто ризикували, коли вкладали всі кошти в земельні ділянки. А потім бізнес накрився через кризу. Менше 5 відсотків випадків, коли бізнесмени збирали кошти на рівні фундаменту, знаючи наперед, що ніхто нічого не будуватиме. Є випадки, коли й бізнес нормально планувався, й кидати ніхто нікого не хотів, але конкурувати не вийшло через зміну влади. Занесли одним, тепер ще й іншим занести треба. Або змінилося законодавство. Учора заплатив стільки, а сьогодні маю стільки ж донести. Наїхала податкова, написала штрафів на мільйони, арештували рахунки, зробили таку антирекламу, що забудовник не продасть жодного квадратного метра. Це продовжуватиметься, доки політика впливатиме на бізнес.

Як убезпечитися?

— Інвестувати в житло в Україні небезпечно. Але якщо вирішили зробити це, дивіться, кому віддаєте гроші. Не женіться за дешевизною. Якщо у Вишневому квартира за 30 тисяч доларів — це норма, то на столичному Печерську за 40 тисяч — абсурд. Перевірте документи в забудовника. Якщо немає паперів, що підтверджують право на володіння чи користування землею, не інвестуйте. Важливим є цільове призначення землі, чи пройшла ця ділянка всі необхідні погодження. Перевірте технічні умови об'єкта. Менеджери з продажу ловлять покупців на знижках у 5-7 процентів. "Контрольний постріл" — вигляд з вікна. Після цього покупець готовий на все.

А якщо з документами все нормально?

— Поцікавтеся історією фірми. Їх можна наплодити стільки, що й не розберешся, хто й що побудував. Під кожен об'єкт засновується фірма, щоб звести на неї всі ризики. Чи дійсно директор виконує організаційно-управлінські функції. Може, маєте справу з простою секретаркою чи водієм, на яких потім навісять усіх собак. Якщо ховають реального власника — це має насторожити.

Зараз ви читаєте новину «"Інвестувати в житло в Україні небезпечно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі