пʼятниця, 30 серпня 2013 05:45

Інтереси Європи, США та України зійшлися

Німецька компанія RWE з вересня почне закачувати газ в українські сховища. Це будуть резервні запаси, говорить міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

— Досі жодного кубічного метра європейські компанії в наші газосховища не закачували. Хоча їм це вигідно, — каже екс-нардеп 63-річний Олександр Гудима. — Вони боялися розгнівати Росію. А зараз інтереси Європи, США та України зійшлися. Усі — проти прагнення Москви утворити нову імперію. Рішення європейців зберігати в нас газ "про запас" — крок, вигідний обом сторонам. Нам платитимуть європейську ціну за зберігання, а ті ж німці збільшать свої резерви. Але насамперед це політичне рішення.

Колись росіяни припустилися страшної помилки — у контрактах на постачання газу країнам Євросоюзу не заборонили його реекспорт. Заборона діє лише для України. Але Київ почав купувати газпромівський газ у європейців. Для Москви це, по-перше, мінус 10 мільярдів доларів у бюджеті щорічно. По-друге, коли Україна звикне до цього й розправить плечі, стане зрозуміло, що Газпром і Росія не такі страшні.

Головний позитив європейського реекспорту, що ЄС та Україна поводяться як партнери та друзі. Це підтверджує, що Угоду про асоціацію підпишуть.

Зараз ви читаєте новину «Інтереси Європи, США та України зійшлися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі