четвер, 20 серпня 2020 05:55

Хворих на коронавірус більшатиме

У київських лікарнях, де приймають хворих на коронавірус, — зайняті більш як половина ліжок. Місто перевели в жовту зону. Із 17 серпня повернули частину обмежень, які діяли під час жорсткого карантину — заборонено покидати місця самоізоляції, ходити без документів. Масові заходи дозволяються лише за умови перебування однієї людини на 5 кв. м площі.

У столиці жорсткіше слідкуватимуть за носінням масок у транспорті. Кінотеатри можуть заповнювати зали не більш як наполовину.

— Ситуація неприємна. Місто готує медзаклади другої хвилі. Не ігноруйте правила карантину, — говорить міський голова Віталій Кличко, 49 років.

В Україні зараз щодоби фіксують від 1400 до понад 1900 нових хворих. Кількість пацієнтів зростає не тільки через масовіші тестування, каже інфекціоніст Федір Лапій, 47 років:

— Триває пора відпусток, люди контактують між собою. Не біда, коли їдуть перепочити в гори. Гірше, якщо прямують в Одесу, Затоку, Бердянськ. Там наплив туристів. Був у Бердянську і спостерігав за туристами. На пляжах їх відносно небагато. Але вечірні кафе, ресторани — ніхто не контролює. Народ не дотримується дистанції. А потім їдуть додому. Це сприяє перевезенню інфекції і її розповсюдженню.

Кількість регіонів, де епідемічна ситуація погіршується — зростатиме, прогнозує спеціаліст. Вони потраплятимуть до червоних зон. Тоді закриватимуть заклади харчування, освіти, зупинятимуть громадський транспорт.

— Найкритичніші цифри по хворим очікуються в жовтні–листопаді, — продовжує Федір Іванович. — По мірі зростання кількості інфікованих, у кожного будуть знайомі, які перенесли коронавірус. Це сприятиме мобілізації населення в плані дотримання правил карантину.

На 19 серпня в Україні інфекцію підтвердили у 96 403 людей. Вилікувалися 49 737 осіб, померли — 2144. Найбільше хворих у Львівській області та Києві — 12 448 та 10 945.

Зараз ви читаєте новину «Хворих на коронавірус більшатиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі