понеділок, 12 серпня 2019 05:10

"Хочеться, щоб села розвивалися"

Додаткові надходження від видобутку нафти, газу та конденсату отримують найменші населені пункти Полтавщини

Сьогодні об'єднані територіальні громади отримують 3% ренти від видобутку нафти, газу та конденсату, а ті сільські ради, що ще не об'єдналися — 1%. ­Серед найбільших платників цього податку в нашій області — державна компанія "Укргазвидобування", зокрема, її полтавська філія — газопромислове управління "Полтавагазвидобування". Підприємство сплачує багатомільйонну ренту до місцевих ­бюджетів.

Для багатьох громад, що раніше були селами, — це великі надходження. До прикладу, Сенчанська ОТГ у Лохвицькому районі отримує більше 60 млн грн ренти на рік. Це понад 70% загального бюджету громади.

— Більшість проектів ми реалізовуємо за ці кошти, — розповідає голова Сенчанської ОТГ Віктор Лисий. — Дороги, ремонт дитячого садка та його обладнання, місцева 11-річна школа, будівля сільської ради — зроблені переважно за кошти, отримані як плату за користування надрами.

Ресурси на відновлення доріг, інфраструктури та соціальні проекти мають і найменші населені пункти.

Село Байрак у Диканському районі отримує 1% ренти. Та оскільки видобуток зростає, збільшуються й надходження. З початку року до бюджету Байрака нарахували майже 600 тис. грн — більше, ніж за весь 2018-й. Для громади, де мешкають 500 осіб, це значні кошти.

— Ці гроші ми вклали у два напрямки доріг: Рудка — Байрак і Байрак — Долина. Поклали 600 метрів асфальту. Роботи тривають, ще матимемо більше кілометра, — розповідає голова сільської ради Юрій Скляр.

Планують також вирішити нагальну проблему села — відновити водогін. Сільський голова впевнений: забезпечити людей водою вдасться завдяки роботі газовидобувної компанії на території ради.

— Водогін у нас частково металевий, а частково — з азбесту. Потребує оновлення, бо зараз проривається двічі на місяць. Для цього треба великі суми. Зараз підрахували лише частину необхідного. Мусимо замінити крани, спайки, трійники. Шукаємо підрядників, — додає Юрій Олексійович.

Аналогічна ситуація у селах-сусідах — Великих Будищах і Плішивці в Гадяцькому районі. Щоб збільшити надходження та розвивати інфраструктуру, вони готуються до створення ОТГ. Хочуть заснувати найбільшу "газовидобувну" об'єднану територіальну громаду в Україні.

— У нас чимало ­планів на об'єднання. Хочеться, щоб села розвивалися й люди на місці отримували необхідні послуги. Аби не мусили їздити далеко за паспортом чи довідкою. Тому громади зацікавлені у співпраці з "Полтавагазвидобуванням", — говорить голова Плішивецької сільської ради Віталій Луценко. На її території розташоване Тимофіївське родовище, яке розробляє АТ "Укргазвидобування". Підтверджує зацікавленість і його колега — голова Великобудищанської сільської ради Тетяна Іщенко. Крім поточних потреб, кошти з ренти планують використати на облаштування парку.

— Ми давно хотіли побудувати "Парк Мрій". Проект, зокрема, передбачає розчищення русла річки. Це невеличкий струмок, який впадає у місцеву річку Фіалку. У планах на 2019 рік його розчистити, щоб облаштувати місце відпочинку для наших жителів. Частково використаємо рентні кошти. Решту хочемо виграти у грантовому конкурсі. Вже заручилися підтримкою ГПУ "Полтавагазвидобування". Виграємо грант та створимо краще місце відпочинку в селі, — розповідає Тетяна Іванівна.

Державна газовидобувна компанія "Укргазвидобування" забезпечує майже 75% загального видобутку газу в Україні. У червні на Полтавщині відкрили газоконденсатне родовище. Його ресурсна база, за попередніми оцінками, становить понад 2,7 млрд куб. м.

В межах України "Укргазвидобування" за січень-червень 2019 року спрямувало до бюджетів регіонів, на території яких здійснює видобуток вуглеводнів, 726,58 млн грн рентних платежів.

Зараз ви читаєте новину «"Хочеться, щоб села розвивалися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі