четвер, 07 квітня 2022 00:40

Громади російської церкви українізуються

Храми Російської православної церкви почали масово приєднуватися до Православної церкви України. Понад 50 громад РПЦ перейшли, ще майже 100 — у процесі.

— Поступово українці, які перебували в духовній омані, починають прозрівати, — каже настоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, 43 роки. — Громада за громадою переходять до ПЦУ. Так по всій Україні, не тільки на заході, а й у центрі, на сході та півдні.

Водночас в Україні планують повністю заборонити діяльність російської церкви. Відповідний законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді 29 березня.

— Структури РПЦ в Україні треба ліквідувати, — говорить релігієзнавець 64-річний Віктор Єленський. — Усі роки російська церква активно насаджувала світогляд, де Кремль — головний захисник християнства, а Україна — не незалежна держава, а частина "русского мира". У цій доктрині нічого не було про християнство. То абсолютно військово-політична, мілітарна доктрина. Особливо отруйною вона стала після 2014 року. У нинішній війні позиція російської церкви — людиноненависницька. Більшість вірян РПЦ ще очікують, що шок від війни мине, й людське обурення через якийсь час пройде. Саме так було 2014-го. Але чекати не треба. Слід внести зміни до закону, щоб заборонити цю структуру як ту, що співпрацює з державою-агресором.

З 2018 року до ПЦУ перейшло близько 700 парафій Російської православної. Протягом останнього року процес значно сповільнився. Загалом спад почався з приходом нової влади.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Громади російської церкви українізуються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі