пʼятниця, 22 січня 2016 06:55

На грип перехворіли понад два мільйони українців

51 людина померла від грипу, станом на середу. Кількість хворих зросла удвічі порівняно з минулим тижнем. Епідемічний поріг буде подолано після 24 січня, прогнозує Міністерство охорони здоров'я. У цьому сезоні вже перехворіли на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції понад 2,5 млн людей.

Найбільше померло на Одещині — 20 осіб, на Вінниччині — 7, у Києві — 7, у Донецькій області — 4. Там і ще в десяти областях на три тижні ввели карантин.

— Хворі пізно звертаються по медичну допомогу, — говорить головний інфекціоніст Міністерства охорони здоров'я Ольга Голубовська, 50 років. — Спаду поки що не спостерігаємо. Навпаки: хворих і померлих може бути значно більше. У медичних установах, транспорті, магазинах треба носити маску. Часто мити руки й провітрювати приміщення.

— Грип відчуваєш одразу: піднімається температура, ломить тіло, з'являється сухий кашель. Нежитю немає. Ходити в такому стані неможливо. При застуді та респіраторно-вірусних інфекціях сили ще є, — каже киянка 32-річна Юлія Степаненко. — Перехворіла на днях, дуже тяжко.

Крім звичайних форм грипу, буває блискавична — коли за три дні розвивається вірусна пневмонія з набряком легень і зупинкою дихання. Хвороба осідає в трахеї, тому людина відчуває тяжкість і біль у грудях.

В аптеках зник препарат "Таміфлю". Перекупники продають його з рук і через інтернет утричі дорожче, а то й більше — за понад 1000 грн.

— "Таміфлю" для профілактики не призначають, бо дуже токсичний. При хворобі не можна приймати більш ніж по 75 міліграмів двічі на добу, — розповідає лікар-інфекціоніст Віталій Бутко, 37 років. — Має бути нагляд лікаря, як правило — госпіталізація. Імуномодулятори для профілактики теж не потрібні. Лише при нездужанні в перші дві доби. Не варто пити комбіновані жаро­знижувальні типу "Грипго", "Терафлю" та інші. Вони вірус грипу не знищать, лише послаблять його дію. Тоді він оселиться в ослабленому організмі надовго й провокує ускладнення. Найважливіше — постільний режим і часте пиття, до 4 літрів за день. Щоб якнайскоріше виходили токсини. Для самостійного лікування відводять три доби. Краще не стало — робіть знімок легень і йдіть у лікарню.

Багато хворих на грип — у зоні АТО. Госпіталі переповнені на Харківщині й Дніпропетровщині, бійці лежать навіть у коридорах.

— Один помер через пізнє звернення, двоє — в реанімації на апараті штучної вентиляції легень, — говорить 52-річний Сергій Риженко, головний лікар Дніпропетровської лікарні ім. Мечникова. — Ще одному стало краще — почав дихати самостійно.

У харківській клініці лікують 35 бійців із підозрою на вірусну пневмонію.

Укол коштує 20 гривень, поставити крапельницю — 50

Вінничанка 22-річна Юлія Донець під час грипу заробляє на процедурах. Хворим ставить крапельниці, робить уколи й інгаляції. Обслуговує обласний центр і приміські села.

— У лікарнях людей нікуди класти. Залишаємо лише тяжкохворих. Іншим тиждень маємо проколоти антибіотики. Як людина приписана до лікарні, то процедура безкоштовна. Але багато чужих — переселенці, заробітчани, студенти-заочники, — розповідає Юлія. — В нас зміни — по півдня. Решту часу витрачаємо на пацієнтів на дому. В мене зараз на списку до 20 чоловік. Деяким роблю уколи щодня, декому — двічі на день, комусь — тричі на тиждень. Укол коштує 20 гривень, поставити крапельницю — 50.

Недавно був випадок, що діти найняли до літньої жінки. Приходжу, а вона активна, бігає. Кажу, треба зробити укол. Жінка — в крик, викликала міліцію. Виявилося, діти неправильно написали номер квартири.

Важко добиратися до пацієнтів у села. Автобуси ходять лише до ­обіду. ­Назад іду пішки. Зате щовечора несу майже 1000 гривень заробітку. Для медсестри це — величезні гроші.

Зараз ви читаєте новину «На грип перехворіли понад два мільйони українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі