вівторок, 06 грудня 2016 07:55

"Гради" паралізують будь‑яку західну армію. Наша встояла"

Автор: ФОТО З САЙТА www.yavoriv training ground 24 March 2016/avaxnews.com
  Курсанти-артилеристи проходять польові навчання на Яворівському полігоні 24 березня 2016 року. Серед курсантів чимало тих, хто воював в АТО
Курсанти-артилеристи проходять польові навчання на Яворівському полігоні 24 березня 2016 року. Серед курсантів чимало тих, хто воював в АТО

— Українська армія за останні три роки кардинально посилилася. Військо кінця 2013-го і теперішнє навіть порівнювати не можна, — каже заступник директора Центру досліджень армії 44-річний Михайло Самусь. Так оцінює зміни в українській армії за 25 років. Офіційно її створили 6 грудня 1991-го.

— Зміцнився моральний стан. Система управління, зв'язку і функціювання армії як єдиного механізму — на якісно іншому рівні. Може забезпечувати цілісність і суверенітет України. Наші воїни на всіх рівнях відпрацьовують на кількасот відсотків краще, ніж три роки тому.

Головне досягнення — в Україні усвідомили суть армії. Як на державному, так і на рівні кожного солдата. До війни політична еліта не розуміла, навіщо потрібне військо. У доктринах писали, що загрози не існує. Потроху розпродували майно з часів Союзу. Скорочували частини й особовий склад.

Це був різкий стрибок у розвитку. Ми не мали часу на роздуми. Одразу після окупації Криму почали підготовку до відбиття агресії. Армію 20 років знищували. На Раді нац­безпеки в лютому 2014-го міністр оборони доповів, що має 6 тисяч бійців. З початком АТО стало зрозуміло, що психологічно готові воювати ще менше. Але вже у червні почали наступ.

До початку серпня по суті зачистили Донбас. Лише відкрите втручання російських військ зупинило. Так, ми не були готові з точки зору планування операцій. Проте за кілька місяців відновили боєготовність професійних військових. Потім — навчили мобілізованих. За такий час неможливо створити модерне військо. Проте головне завдання виконали: Росія не реалізувала план "Новоросії". Її диверсійні групи не змогли розбрестися Україною й захопити міста, як, скажімо, Слов'янськ.

Привели до ладу частини. Згодом почали системні реформи. Покращили управління, зв'язок на тактичному й оперативному рівнях. Ці зміни тривають.

Чи здатна українська армія зупинити російську?

— Звичайно. У сучасному бою визначальна не кількість танків, літаків і солдатів. Критичний — час на прийняття рішень. Якщо Росія піде в наступ, уся операція від Києва до Одеси триватиме тиждень-два. Генштаб має реагувати за хвилини. Це — важко. Але Україна встоїть. Якщо рішення прийматимуть кілька днів, про це можна забути. Навіть якби ми мали 10 тисяч танків. Від такого наступу у росіян буде страшна статистика втрат. Але будуть і в нас. Тому без мобілізації не обійтися. Потрібні сили, щоб перейти в контрнаступ.

У чому маємо переваги?

— Вона одна — найголовніша. Захищаємо свою землю. Знаємо, що можемо втратити країну, майбутнє, сім'ї. Росіяни — агресори. Це дає принципову різницю у всіх війнах в історії, коли імперія веде загарбницьку політику. Моральні якості і волю наших бійців ми бачили не раз.

Українська армія посіла ­30-те місце серед найсильніших армій світу у щорічному рейтингу "Глобал Файєпауер". Це відповідає дійсності?

— Я не назвав би ще 29 армій, які досягли б таких ­результатів у цій війні. Наш досвід — передовий у світі. Це визнають усі військові спеціалісти. Недаремно саме у нас створюють платформу гібридних загроз Україна-НАТО. Досвід нашої армії вивчають у військових академіях США.

Досі вважали, що протистояння майбутнього — безконтактні. Усе вирішуватимуть високотехнологічні пристрої. Насправді, війна з Росією — така ж, як Друга світова. Удари по цивільних районах, величезна психологічна напруга. Масоване використання "Градів" і артилерії паралізує будь-яку західну армію. Наша встояла. Особливість цієї війни — активне застосування безпілотників. В радіоелектронній боротьбі українська і російська армії є провідними в світі.

За п'ять років постане питання заміни зброї

Українська армія до липня ­2020-го має відповідати стандартам НАТО.

— Напрямок на п'ять років визначає стратегічний оборонний бюлетень, — каже Михайло Самусь. — Його прийняли в липні й затвердили на Варшавському саміті НАТО. Маємо привести до стандартів Альянсу штаби, органи управління, системи зв'язку, підрозділи.

Більшість нашого озброєння — радянське. Це авіація, засоби протиповітряної оборони, винищувачі, артилерія. Модернізуємо їх. За п'ять років постане питання заміни на зброю натовського зразка. Сподіваюся, замовлятимемо лише винищувальну авіацію і системи протиповітряної оборони. Решту робитимемо самі.

Зараз ви читаєте новину «"Гради" паралізують будь‑яку західну армію. Наша встояла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі