середа, 13 червня 2012 05:00

Гімн співали п'ять тисяч донеччан

Автор: фото: Тетяна Заровна
  Донецьк, 11 червня. Англійський уболівальник тримає на руках українську жінку. Чоловік нарядився лицарем-хрестоносцем. Дівчата ставали в чергу, щоб сфотографуватися з ним
Донецьк, 11 червня. Англійський уболівальник тримає на руках українську жінку. Чоловік нарядився лицарем-хрестоносцем. Дівчата ставали в чергу, щоб сфотографуватися з ним

До кас донецької "Донбас Арени" йдуть троє росіян у футболках із написами "Маскаль", " Вован" та " Демон".

— Панаехал! — обмінюються жартами, дивлячись на молодого англійця, що надів вузький комбінезон білого кольору з червоним хрестом.

— Говорят, все билеты на матч проданы, — розчаровано каже 25-річний Кирило з Красноярська.

Він із дівчиною та двома друзями винайняв квартиру в Бердянську за 200 грн. До Донецька приїхали автобусом на добу. Орендували за 800 грн однокімнатку у віддаленому районі Петрівці.

— Круто! Все очень круто в этом городе. Только цены задрали на жилье, — емоційно ділиться Кирило.

У понеділок перед матчем Франція — Англія в Донецьку приземлилися 36 літаків з іноземними вболівальниками. Кількість західноєвропейців у місті зросла з двох тисяч до шести. Увечері натовп фанатів рушив до стадіону. Частіше за інших мелькають прапори Росії, Англії, Франції.

Англієць напідпитку жартома закриває пальцем шийку відкритої пляшки із спрайтом і починає поливати друзів. Ненароком хлюпає на голу спину росіянинові, який крокує попереду. Той обертається і з лютою гримасою жбурляє бляшанкою з пивом в англійця.

— Рашен, стоп! — каже той здивовано.

Низько над стадіоном кружляють вертольоти. Їх знімають на фотокамери та планшети. Француженки прикрасили волосся вінками з кольорами національного прапора. Англійці вбралися хрестоносцями. Обнімаються і фотографуються з усіма. Один підхоплює на руки українку, яка просилася сфотографуватися разом. З-під короткої спідниці видно голе тіло та білизну. Хлопець цієї дівчини сміється і робить знімок. Щойно "хрестоносець" опускає її на асфальт, до нього підбігають іще двоє дівчат.

— Россия, вперед! Россия — чемпион! Мы приехали победить! — скандують росіяни. На плечах у багатьох російські прапори. Української символіки практично немає.

В офіційній фан-зоні зібралися близько 15 тис. уболівальників, переважно місцеві до 30 років. У багато кого обличчя розфарбовані в жовтий та блакитний.

Охорона не дозволяє проносити на територію воду, їжу, пиво. Не пускають із фотоапаратами. Серед натовпу сновигають прибиральники з великими чорними пакетами. Сміттєві урни не ставили через загрозу терактів.

Неподалік є кафе з плетеними меблями.

— Это вип-зона, — заступає дорогу охоронець. — Просто посидеть — 200 гривен.

У наметі навпроти продають футболки з логотипом Євро за 250 грн і кофти за 400. На асфальті та газонах розстелені рушники, покривала. На деяких підстилках цілуються, дрімають.

Подружжя Купріянових прийшло із сином 5-річним Тимофієм та дочкою Марією, 2 роки.

— Мы тут не ради команд, а папу в его болении поддержать, — сміється 31-річна Олена Купріянова.

Сутеніє. Від початку трансляції матчу Україна — Швеція натовп на площі вирує. Над головами миготять синьо-жовті прапори. Лунають перші акорди національного гімну, і кожен другий уболівальник фан-зони підводиться. Третина з присутніх співають. Хто не знає слів, мовчки кладе праву руку на серце.

Після першого тайму всередині натовпу чути хор десь із 40 голосів.

— Слава Украине! Героям слава!

Група молоді співає "Червону руту".

— Вы "свободовец", украинский националист? — питаю одного.

— А вы из Партии регионов? — скривджено відповідає 18-річний хлопець у футболці національної збірної. — Я даже не знаю этих пацанов. Но ведь это нормально — любить Украину. Это же приятно — быть патриотом.

Зараз ви читаєте новину «Гімн співали п'ять тисяч донеччан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі