пʼятниця, 31 серпня 2012 06:45

Два врожаї можна збирати майже по всій країні

Цьогорічний урожай картоплі на 25-30% нижчий за минулорічний, каже Микола Разкевич, 60 років, завідувач лабораторії первинного насінництва Інституту картоплярства.

— Була висока температура і мало дощів. На сході спека стояла — там практично нічого не вродило. У західних, центральних, північних областях погода теж була несприятлива. Чернігівщина — одна з кращих за кліматичними умовами для картоплі — матиме на чверть нижчий урожай.

Оптимальна температура для картоплі — 22-26 градусів тепла. Ми мали до 40. Від спеки вона попеклася в землі, нав'язалося мало бульб, утворилося багато сухої гнилі. Тепер пішли дощі. Суха гниль перетвориться на мокру.

Кращі врожаї дали ранні та середньоранні сорти — Серпанок, Скарбниця. Вони схопили весняну вологу і сформували бульби раніше. У середньостиглих сортів показники гірші. По Київській, Волинській областях добрий урожай дадуть пізні — Червона рута, Поліське джерело. Вони ще зелені, ростуть. Серед середньостиглих непоганий результат дає Слов'янка. На смак найкращі Левада, Світанок, німецькі Адретта, Санте.

Безумовно, на врожай впливають добрива. Варто вносити гній, компости. Купувати нітроамофоску. Сидеральні культури створюють структуру ґрунту. Тоді він краще вбирає вологу і не так швидко віддає. Допомагає мульчування — покривати ґрунт соломою, травою, чи спеціальним папером, щоб зменшити вплив високої температури. Урожай зростає вдвічі-втричі, коли є можливість поливати город. Земля має бути вологою сантиметрів на 7. Найкращі ґрунти для картоплі — легкі, субпіщані. Такі є на Чернігівщині.

На Херсонщині збирають два врожаї за сезон: садять весною, потім пробуджують свіжозібраний урожай спеціальними препаратами і висаджують другий раз. Є система поливу. Два врожаї можна збирати майже по всій Україні. Але в Сумській, Чернігівській областях треба організовувати систему поливу і це буде нерентабельно. А крім економічного, є й психологічний фактор. До цього нелегко пристосуватися. Південь уже років 30 так працює. Можна застосовувати літні посадки. Пророщену, озеленену картоплю висаджують із 5 по 15 липня. Так період бульбоутворення зміщується на осінь. Але має бути добра система захисту, бо восени активна фітофтора.

Після збору врожаю треба витримати близько місяця, а потім перебрати картоплю — за цей час проявиться суха гниль.

За такого врожаю, як цьогоріч, кілограм картоплі на базарі коштуватиме до 4 грн.

Зараз ви читаєте новину «Два врожаї можна збирати майже по всій країні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі