пʼятниця, 16 квітня 2010 01:05

До пива видають паперові пакети

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Безкоштовний паперовий пакет для пива на вітрині кіоску в підземному переході на майдані Незалежності в Києві
Безкоштовний паперовий пакет для пива на вітрині кіоску в підземному переході на майдані Незалежності в Києві

"Пиво тепер продаємо тільки в паперових мішечках. Їх додаємо безкоштовно. Таке придумали, бо Янукович заборонив пити пиво в публічних місцях", — каже продавщиця кіоску в підземному переході столиці на майдані Незалежності 13 квітня. Уже два тижні там до пляшки пива безкоштовно додають паперовий пакет. Він тонкий, бежевого кольору, хрусткий. У подібні загортають пиріжки.

Близько 18.00 на бордюрах і лавках на Майдані п"ють пиво 20 людей. Пляшки загорнуті. Дехто ховає в пакет і банки.

— Спершу купили без мішочків. Вийшли з підземки, а тут всі так культурно позагортали пляшки. Спустилися і взяли по пакету. Якщо підійде патруль, не покажемо, що в мішечку. Скажемо, п"ємо сік. Чого нас штрафувати? Не п"яні, порядок не порушуємо, — кажуть кияни 30-річні Костянтин Сокіл та Антон Бахімцев. Говорять, нововведення подобається, бо в Європі слабоалкогольні напої давно обгортають папером.

Допивши, викидають пляшки у смітник. Їх витягає звідти за хвилину двірничка 50-річна Ольга Петрівна. Вона прибирає Майдан біля пам"ятника Архистратига Михаїла.

— Раньше, було, лазили аж на парапєти, збирали бутилки. А зараз усі міліції бояться, акуратно складають у мусорки. Хіба цигарки валяються.

Міліцейський патруль має право вимагати показати, що в пакеті. Однак тільки за присутності свідків, бо це власність особи.

— Пошук свідків — додаткова робота міліціонерам. Людина може пити й безалкогольний напій. В Америці закон вимагає пити слабоалкогольні напої в пакетах. У нашому законі такого не прописано. Люди самі придумують, — каже Володимир Поліщук, 43 роки, речник столичної міліції.

Згідно зі змінами до законодавства від 21 січня 2010-го, у громадських місцях заборонено курити і пити спиртне.

У Черкасах пакети продають по 10 копійок

У вінницькому сквері Козицького ввечері у вівторок міліція штрафує 21-річних Юлію Бубенко, Тетяну Швець і Наталію Ольховську. Виписують протоколи.

— Тільки дістали з пакєта пиво, як міліціонери підскакують, — говорить Тетяна. — Кажуть, із вас штраф, по 350 гривень із кожної. Навіть не встигли пиво сховати. Питаємо, чи можемо допивати. "Пийте, доки не підійде слідуючий наряд", — відповідають. Так і робимо.

У магазинах у центрі Вінниці паперові пакети видає безкоштовно один магазин. Решта пропонують прозорі.

У Львові останнім часом молодь п"є пиво одразу в магазинах, тільки-но купивши.

— Видно, бояться пити на вулиці, патруль хапає, — розповідає продавщиця підвального продуктового магазину на вул. Личаківській. — Нам то на користь, тару здаємо. За минулий тиждень здали на 25 гривень.

У Рівному досі найбільше випивали в міському парку та біля пам"ятника Шевченку на майдані Незалежності. Зараз питущих там нема. Дехто несе пиво з собою на територію зоопарку. Туди міліція заходить рідко.

У Полтаві в парках і скверах продовжують випивати.

— Чули про заборону, але повинні бути якісь місця, де можна посидіти й випити пива, — каже 27-річна Оксана. — У когось є гроші на кафе, де пляшка коштує 15–16 гривень. А в когось нема.

У черкаських кіосках паперові пакетики продають за 10 коп.

— Україна — один із лідерів у Європі за рівнем підліткового алкоголізму, — розповідає черкаський лікар-нарколог Микола Іванович, прізвища просить не називати. — Минулого року ми лікували від пивного алкоголізму учня 5-го класу. Подію не афішували, у книжку записали інший діагноз.

Аріна КАНТОНІСТОВА, Леся МЕЖВА, Олена ВЛАСОВА, Наталія ВІСИЧ, Віталій ІВАНЧЕНКО

Зараз ви читаєте новину «До пива видають паперові пакети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі