четвер, 04 лютого 2021 00:11

До кінця року щеплять понад 14 мільйонів українців

Цьогоріч в Україні планують щепити від коронавірусу близько 14,3 млн людей, заявили в Міністерстві охорони здоров'я. Для цього потрібно майже 30 млн доз вакцини. Її вводитимуть двома уколами з перервою у 10–14 днів.

Із лютого по квітень щеплять 367 тис. медиків, які лікують військових і хворих на ковід у стаціонарах. З квітня по травень — людей віком понад 80 років і працівників первинної ланки медичної допомоги. З червня до липня вакцинуватимуть осіб 70–79 років. З липня до серпня — службовців структур, які опікуються держбезпекою. За решту п'ять місяців препарат отримають освітяни, люди 60–64 років та інші охочі.

— Вакцинація на перших чотирьох етапах буде безкоштовна, — говорить інфекціоніст Федір Лапій, 47 років. — Щеплення добровільне. Не всі хочуть його робити (згоду дали близько 40% медиків. — ГПУ). Тому невикористані на перших етапах вакцини перенесуть на наступні.

Якщо українці захочуть щеплюватися раніше, муситимуть купувати препарат в аптеках. Має з'явитися в продажі наприкінці весни чи влітку, за прогнозами МОЗу.

— Вакцинуватимуть мобільні бригади (виїжджатимуть до людей на роботи, додому, прийматимуть у спеціальних кабінетах у лікарнях. — ГПУ). За день одна має зробити 100 щеплень, — додає Лапій. — Записатися до черги можна буде з 10 лютого. Попередньо треба звернутися до сімейного лікаря. Або зробити це на спеціальному сайті, що запустять.

Щеплення почнеться із 15 лютого. Спершу отримаємо 117 тис. доз американської вакцини "Пфайзер", до кінця другого кварталу — близько 4 млн доз від шведсько-британської компанії "Астразенека". Додатково купуватимемо препарат у китайської корпорації "Сіновак".

— Вакцини не привезуть лише у випадку форс-мажорних обставин, — каже головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, 40 років. — Наприклад, не відпустять партію, чи вантажівка потрапить в аварію. Або літак не вилетить через негоду.

Канцлер Німеччини 66-річна Анґела Меркель після зустрічі з представниками світових фармацевтичних компаній заявила, що вакцинуватися, ймовірно, доведеться раз на рік.

— Можливо, це нагадуватиме щорічні щеплення від грипу, — говорить Меркель. — Якщо вірус мутуватиме так, що вакцина не діятиме, — почнемо все з нуля.

На 3 лютого в Україні інфекцію підтвердили у 3285 людей за добу. Вилікувалися 10 101 особа, померли — 165. З початку пандемії коронавірус виявили у 1 227 164 осіб.

Зараз ви читаєте новину «До кінця року щеплять понад 14 мільйонів українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі