середа, 28 липня 2010 03:15

Десяток яєць коштуватиме не дорожче як 3,30

Автор: фото: Володимир МУКАН
  На Деміївському ринку в Києві яйця другої категорії продають по 2,30 гривні, відбірні — по 4,30 за десяток
На Деміївському ринку в Києві яйця другої категорії продають по 2,30 гривні, відбірні — по 4,30 за десяток

На столичному Володимирському ринку десяток домашніх яєць продають по 20 грн.

— Яйця свіжі, кури ніяких хімікатів не їли, — каже продавець 62-річна Ольга Федорівна із села Вороньків Бориспільського району Київщини. — Курей треба годувати, обслуговувати, а все це гроші. Тому продаю за 20.

За 15 хв. до прилавка Ольги Федорівни підходить літня жінка.

— Беріть, дешевше не найдете. Будете брать два десятки, за 15 віддам, — переконує продавщиця. Жінка ще раз придивляється на цінник, і йде. Володимирський ринок один із найдорожчих у столиці.

У супермаркеті "Велика кишеня" найдешевші яйця коштують 5,27 грн. А на Деміївському ринку — 2,30 грн.

— Тижнів зо два уже така ціна. На літо завжди яйця дешевшають, але не так, як цього року. Чомусь сильніше ціни впали, — розповідає продавець Оксана Рожко, 33 роки.

— В Україні перевиробництво яєць, — пояснює 29-річний Олександр Бутенко з птахофабрики "Київська", що в селі Пухівка на Київщині. — Значно менше вивозять за кордон. Те, що призначалося для експорту, залишилося в країні.

Ціна виросте не набагато

Ще місяць тому Україна експортувала курячі яйця на Близький Схід. Найбільше — у Іран та Ірак.

— Тепер ці країни купують пташину продукцію в Туреччині та Індії, там дешевше, а ціни стабільніші. Бо на нашу продукцію вартість часто коливається, — додає Бутенко. — До всього, сезон зараз такий, що попит падає. З вересня вартість яєць зростатиме. Але ціна підвищиться не набагато. У супермаркетах ціна за десяток яєць коштуватиме 3,30 гривні.

У Спілці птахівників України вважають, що ціну збивають великі підприємства, щоб розорити малі та середні. Кажуть, що собівартість курячого яйця — 4,70 грн за десяток.

Зараз ви читаєте новину «Десяток яєць коштуватиме не дорожче як 3,30». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі