пʼятниця, 27 січня 2012 00:15

ЦУМ закривають на рік

Із 1 лютого столичний Центральний універмаг закриють на реконструкцію. Вона триватиме рік. До кінця січня торговці мають звільнити приміщення. Торік у березні ЦУМ викупила компанія "ЕСТА холдинг", що належить мільярдеру, народному депутату від Партії регіонів Рінату Ахметову. Який вигляд матиме торговельний центр після реконструкції, поки що не кажуть.

5-поверхова будівля на розі вул. Богдана Хмельницького і Хрещатик зведена 1939 року. Вона є пам'яткою архітектури. У радянські часи ЦУМ був найпопулярнішим магазином столиці — тут можна було купити дефіцитні імпортні речі. У 60 відділах продавали понад 50 тис. найменувань товарів.

У вівторок близько 11.00 на вході двоє робітників знімають новорічні гірлянди. На першому поверсі, де торгують сувенірами та ювелірними виробами, людей небагато. Чоловік на драбині знімає зі стелі кришталеві люстри. Подає їх двом помічникам унизу. Ті складають кришталь у картонні коробки, зсередини оббиті пінопластом.

— Перевозимо в інший магазин, — чоловік поправляє плетену шапку. — Уже рік нового товару в ЦУМ не завозили, розпродавали залишки. До 1 лютого все маємо вивезти.

Прилавки багатьох крамничок порожні. Біля вітрини із золотими прикрасами подружжя вибирає срібну чайну ложку.

— Ми кумами маємо бути на хрестинах. Дитині треба подарувати до причастя. Почули, що тут знижки. Але на ювелірку, я так розумію, їх і не було, — каже 25-річна Юлія. На золотих сережках у вітрині цінник — 2547 грн, на срібному кухлі — 9057 грн. — За 400 гривень ложечку покажіть.

Продавець дістає лоток із ложками від вінницької компанії "Кристал":

— Нам ничого не говорили о скидках. Может кто-то распродается, но мы просто переедем в "Метроград". Так все частники уже сделали.

На другому поверсі у відділі жіночого взуття більша частина стелажів порожня. Зо 20 пар туфель і чобітків рідко розставлені по полицях. Чоловічі шкіряні чоботи продають за 400 грн, замість 658 грн. На жіночих із високими підборами ціна 1280 грн закреслена червоним, зверху нова — 820 грн. Киянка 67-річна Алла Іванівна приміряє короткі зимові чоботи німецької фірми "Рікер" за 332 грн.

— Закриття ЦУМу — це безобразіє, — каже. — Я тут років із 20 отоварююся. Дома маю п'ять курток і два пальта з ЦУМу. Вони незносимі. Цього року дочка мені на день народження вирішила чоботи купить. Півдня возила по бутіках. Там гарні є, але ціни від тисячі гривень. Кажу їй: "Треба в ЦУМ іти". Тут одразу підходяще взуття знайшла — по ціні і по якості.

У сусідньому відділі дві продавщиці пакують сумки в картонні коробки.

— До 10 лютого всіх працівників звільнять, — розповідає 57-річна Валентина Сергіївна. — Скорочення почалися, як тільки Ахметов купив ЦУМ. Тепер тут не більш як 50 людей. Чоловік каже, щоб на біржу ставала. А на весну хоче мене на дачу відправить.

— Зарплати невеликі були — від 1,5 до 2,5 тисяч гривень, — приєднується до розмови 30-річна Тетяна. — Надіюся, знайду щось краще. Я тут працюю другий рік. Перед подачею документів наснилося, що в якесь болото залізла і ніяк вибратися не можу. Мама казала: "То не до добра. Не влаштовуйся на цю роботу". Не послухала. А на другий день дізналася, що ЦУМ збираються закривати. У свої плани нове керівництво нас не посвіщає. Одні говорять, що тут зроблять крутий торговельний центр, інші — що готель зі спа-салонами і басейнами. У такому місці все вигідним буде.

На третьому поверсі киянин 54-річний Віталій Вінченко розглядає діловий костюм. Біля вішалки приклеєний листок — знижка 30%. Чоловік пробує на цупкість тканину, вивертає піджак, дивиться на підкладку.

— Девушка, а можно померять? — питає. Жінка-продавець запаковує сорочки у великі паперові коробки. — Скажите, а кто производитель, а то без очков не вижу.

— Турція, дуже хароший костюм, міряйте. Який вам розмір? — знімає річ із вішалки. — Он там ширма, можете вдіть.

Віталій Вінченко скидає чорний плащ, у светрі йде в примірочну. За 3 хв. повертається в костюмі.

— Вам до лиця, як на вас шили. Беріть, він зі знижкою, бо переїжджаємо. Так ціна 3 тисячі гривень, а вам віддамо за 2.

— Неплохо, беру. Я 30 лет каждые пять лет покупаю здесь костюмы на работу. Жаль, если вы закроетесь.

У відділі жіночого взуття на четвертому поверсі знижки майже на весь асортимент. Вовняні пальта 500-1000 грн, сукні 150-300 грн, блузки і джемпера — від 98 грн. Жінка років із 50 несе на вішаках три трикотажні кофтини по 98 грн. Кладе на стіл біля каси, роздивляється шви з вивороту.

— Такої якості на базарі не знайдете, — запевняє продавець 46-річна Віра Клименко. — Я недавно купила на розкладці в переході светр за 150 гривень. Він після першої стірки плямами пішов. Тепер ним підлогу мию. У ЦУМі такого не буває. Я 15 років тут працюю.

— Я ці кофти в пам'ять про ЦУМ купую, — каже жінка. — Як подумаю, що більше такого магазину не буде, то плакати хочеться. Ми тут із чоловіком телевізор купували в нову квартиру, потім коляску і ліжечко для дочки. Єдиний нормальний магазин у Києві був.

Компанія Ахметова викупила універмаг за 89,05 млн грн.

— Це точно буде торговельний центр, ніяких готелів. Проект реконструкції розробляє британська компанія. Фасад будівлі буде збережений, оскільки він є знаковим об'єктом Києва. Також залишиться стара назва. Проект буде представлений в останніх числах січня, — каже Марина Макарова з прес-служби групи "ЕСТА".

Тут з'явився перший ескалатор у Києві

Рішення звести головний універмаг ухвалили на засіданні ЦК КП(б)У 1935 року. Будівлю спроектував архітектор Данило Фрідман. 1938-го фасад оздобили полірованим червоним гранітом. Усередині приміщення вражало небаченою на ті часи розкішшю — колони, сходи з високими поручнями, ліфти.

ЦУМ відкрили 1 травня 1939 року. Під час Другої світової війни магазин тимчасово не працював до 1944-го. У 1955-1958 роках його розширили, добудували крило з боку Хрещатика. Це дало змогу обслуговувати 170 тис. покупців за день. 1960-го в ЦУМі вперше в Києві встановили ескалатори.

 

Зараз ви читаєте новину «ЦУМ закривають на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі