вівторок, 22 лютого 2011 08:15

Ціна на хліб рости не буде

Українські борошномельні підприємства припиняють роботу через прес держрегулювання і зростання цін на зерно. Борошно вже почало зникати з роздрібної торгівлі.

— Ціни на зерно суттєво зросли. Мельники закуповують його дорожче, а продавати муку за вищу ціну їм не дозволяють, — пояснює 35-річна Марія Колісник, керівник аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА".

Чи буде в Україні достатньо хліба?

— Ситуація найбільше стосується пакетованого борошна, яке є в продажу. Проблем з виробництвом хліба в пекарнях не буде. В аграрному фонді є достатньо ресурсів, хлібозаводи отримують вдосталь борошна. Це стримує ціни на хліб. Але державне регулювання робить виробництво муки нерентабельним. Це і призводить до зупинки зернопідприємств.

На скільки слід підняти ціну на борошно, щоб його виробництво було рентабельним?

— Відсотків на 25–29 — на скільки підвищилася вартість зерна. Муку вищого ґатунку виробляють із пшениці другого та третього сортів. Улітку така пшениця коштувала 1,5 тисячі гривень за тонну. А тепер вона подорожчала до 2–2,1 тисяч. Борошно — це об'єкт державного регулювання, тому рентабельність виробників обмежена 2,5–3 відсотками. За рахунок власних ресурсів товаровиробникові посунутися нікуди. Собівартість зросла, рентабельність була низькою, а тепер ще й стала від'ємною.

Чи піде уряд на поступки?

— Навряд чи. Офіційно зараз ніякого обмеження цін на борошно не існує. Але від мельників як виробників соціально значимого товару вимагають обґрунтовувати підвищення цін — надавати в адміністрації на місцях розрахунки собівартості продукту. Лише наявність таких обчислень дозволить їм підняти вартість муки. Але процедуру можна затягувати —  кажучи, що той чи інший папірець неправильний. Деякі компанії намагаються отримати дозвіл понад два місяці.

Подорожчання борошна зумовить зростання ціни на хліб?

— Ні, подорожчає лише мука в магазинах. На хліб соціальних сортів в уряду є певні резерви борошна за низькою ціною. Зараз влада намагається стримувати ціни на будь-які харчі. Адміністративні заходи доброго результату не матимуть. Слід розробляти інші механізми, наприклад, соціальні картки, на які перераховувалася б певна сума грошей на продукти для малозахищених верств. Бо є люди, які в змозі платити за продукти дорожче.

Зараз ви читаєте новину «Ціна на хліб рости не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі