пʼятниця, 16 липня 2010 03:38

Через мобільні вишки бджоли стали агресивні

У селі Мокра Калигірка на Черкащині пасічники скаржаться на надмірну дратівливість бджіл. Пов"язують це зі встановленням мобільних вишок.

— Бджоли почали напади ні з того ні з сього. І не лише на людей, а й на курей, собак, — каже Володимир Некрученко, 55 років. У нього понад 100 бджолосімей. У райцентрі установили кілька вишок різних мобільних операторів. Це велике навантаження для комах.

— Кожен рік зі своєї пасіки маю мед, пилок, віск, прополіс, — говорить бджоляр Іван Сисенко, 80 років, — Та побоююсь, що цими мобільними вишками додушать Божу комаху. Бджола, бувало, прилітає з повним зобиком і крутиться біля льотка, наче не знає, що з нею робиться. А ще дає ота "хімія", що нею обробляють поля. Особливо, як кроплять ріпак, то душа неспокійна. Якогось року бджоли падали і повзали перед вуликом, а потім гинули.

— До досягнень людської цивілізації бджола потроху набуває імунітету, — розповідає пасічник Василь Ходзіцький. — Вона, як і людина, до всього пристосується. Моя пасіка недалеко від двох мобільних вишок. Початківцям раджу вибирати місце для вуликів подалі від тих споруд і ближче до лісових масивів. Там майже немає отрутохімікатів і ціле літо є взяток. А для того, аби був мед, потрібно любити кусючих бджіл.

Зараз ви читаєте новину «Через мобільні вишки бджоли стали агресивні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі