пʼятниця, 23 серпня 2013 06:30

Янукович із червоною цяткою провисів кілька годин

Автор: фото з сайта www.lb.ua
  Банер із Віктором Януковичем вивісили на передостанньому поверсі недобудованого дому на столичній Львівській площі. Активісти громадського комітету ”Самоорганізація громадян” обіцяють, що такі плакати частіше з’являтимуться на вулицях міст
Банер із Віктором Януковичем вивісили на передостанньому поверсі недобудованого дому на столичній Львівській площі. Активісти громадського комітету ”Самоорганізація громадян” обіцяють, що такі плакати частіше з’являтимуться на вулицях міст

21 серпня з вікон недобудованого будинку на Львівській площі в центрі столиці вивісили 6-метровий білий плакат із силуетним портретом президента Віктора Януковича. На лобі глави держави — червона цятка, унизу підпис такою ж фарбою "Народ зможе".

Банер завдовжки як два поверхи розвішують удосвіта, видно з відео, викладеного в інтернеті.

— За це "непристойне" зображення сидять сумські хлопці. Піддавалися репресіям активісти, які стали на їхній захист. Якщо режиму так дошкуляє цей малюнок, то він з'являтиметься частіше, навіть у них під носом, — пояснюють організатори акції з руху "Самоорганізація громадян". Зберігають анонімність, остерігаються переслідування міліції.

На Львівській площі людно цілодобово. Біля покинутого будинку є сквер із кіосками й кафе. Через дорогу — торговельний центр та Міністерство доходів і зборів.

— Я сплю в цій палатці. Але нічого не чув і не бачив. На тій будівлі регулярно вивішують рекламні плакати й банери, — каже 20-річний Роман, який торгує фруктами в наметі неподалік.

Об 11.00 у сквері на лавці біля кіоску із книгами сидить паркувальник Руслан Безушкевич, 46 років. Каже, змінився о восьмій, плаката вже не було. Чув про нього від міліціонерів.

— Десь у дев'ять часов під'їжджає машина. Виходять троє хлопців у гражданському. Я до них: "Заплатіть". Один витягає корочку — міліція. Питає, чи не бачив, хто плакат Януковича з простреленою головою повісив. Я кажу, що й плаката не бачив. Тоді вони пішли в то зданіє, довгенько там лазили. А після того ще кількох міліціонерів у формі бачив. Тут в основному забор рекламою Миколи Катеринчука обклеюють, а так нічого політичного не висить, — розповідає Руслан.

Уперше портрет президента із червоною цяткою на лобі з'явився позаторік. Його використовували на опозиційних мітингах, на плакатах і в інтернеті. Сумчанину 24-річному Володимирові Никоненку дали рік трудових робіт за таке зображення на стіні.

"Самоорганізація громадян" заявила про себе півтора місяця тому. Її учасники розіслали в інтернеті фотозвіти із 20 міст, де на альбомних аркушах малювали силует, схожий на Віктора Януковича.

— "Самоорганізація громадян" зробила сміливий крок. Адже всім, хто мав якесь відношення до подібних зображень, влада влаштовувала репресії. Ці трафарети є в моєму та під'їзді батьків, — каже 24-річний Богдан Тицький, керівник руху "Чорний комітет". Його активістів також переслідувала міліція за поширення таких листівок.

Зараз ви читаєте новину «Янукович із червоною цяткою провисів кілька годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі