вівторок, 29 січня 2019 06:56

Антарктичну станцію відремонтують за 35 мільйонів гривень

На реконструкцію української антарктичної станції "Академік Вернадський" виділили майже 35 млн грн із бюджету. Це буде перший масштабний ремонт за 22 роки. Розпочнеться днями.

— Було виділено спершу 15 мільйонів, а потім ще 19,6, — говорить виконувач обов'язків директора Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий, 45 років. — Станції понад 70 років. Британці передали нам її 1996-го в гарному стані, але за цей час зносилося багато систем.

Планують оновити всю енергетичну систему станції, встановити нові дизельні двигуни, опріснювач, який перетворює морську воду на питну. Замінять систему опалення, дах. Переобладнають медичний кабінет, біологічну лабораторію.

— Кошти на ремонт виділили торік, — продовжує Євген Дикий. — Уже проведені проектні роботи, закуплена більша частина матеріалів й обладнання. Приїде українська інженерна група, що здійснюватиме реконструкцію. Основні роботи проводитимуть під час антарктичного літа. Це найближчі 2–2,5 місяці. Повністю з ремонтом впораємося за цей і наступний рік.

Триває відбір персоналу на станцію. Найбільше охочих — на посаду системного адміністратора, надійшло 46 резюме. Учасникам експедиції обіцяють зарплатню до $1тис.

Зараз ви читаєте новину «Антарктичну станцію відремонтують за 35 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі