четвер, 02 грудня 2010 01:15

Американський посол запізнився на півгодини

Автор: фото: Юрій ІГНАТ
  Ракетні комплекси 9К72 ”Скад” біля міста Калинівка у Вінницькій області
Ракетні комплекси 9К72 ”Скад” біля міста Калинівка у Вінницькій області

30 листопада, 10.00. Військові 48-го арсеналу зберігання боєприпасів біля міста Калинівка на  Вінниччині чекають посла США в Україні Джона Теффта. Йому мають показати, як розбирають ракетні комплекси 9К72 "Скад". Посол запізнюється на півгодини.

— А кажуть, американці пунктуальні, — говорить один із журналістів.

Через пропускний пункт делегація не проходить. Заїжджає автівками через ворота.

— Робота з розбирання проводиться цілодобово, — каже заступник міністра оборони Володимир Омельянчук. — Із травня звідси вивезено 7 тисяч тонн боєприпасів. До кінця року маємо ще 2 тисячі вивезти, бо утилізація на місці зберігання боєприпасів заборонена.

— Хочемо, щоб зброя масового знищення не поширювалася світом, — говорить англійською Джон Теффт. — Я задоволений роботою військових.

Торік Міноборони підписало меморандум із держдепартаментом США. У ньому американці пропонують фінансову допомогу в ліквідації та демілітаризації ракетних комплексів 9К72 "Скад", а також обладнання, матеріалів і компонентів ракетного палива, які входять до складу ракет. Скільки платять, не кажуть. 1990 року Україна і США погодилися спільно скорочувати кількість ракетних систем, які можуть нести ядерну зброю.

— Нам дешевше буде створити новий ракетний комплекс, аніж модернізувати старі ракети, — продовжує Володимир Омельянчук. — Залишилося знищити 48 ракет на цьому арсеналі. Їх термін придатності за технічними умовами закінчився 13 років тому.

Також ракети розбирають на військових базах Кіровоградської, Харківської, Житомирської та Рівненської областей. За п'ять місяців мають утилізувати близько 200. Загалом утилізацію "Скадів" повинні завершити за п'ять років.

— Коли реалізуємо проект, на території України не буде носіїв ядерної зброї та зброї масового знищення, — підсумовує Володимир Омельянчук.

Як роботи завершаться, військову базу ліквідують. Її територію передадуть у власність місцевої громади.

Виходячи зі штабу військової частини, у приватній розмові Джон Теффт радить вінницькому губернаторові Миколі Джизі відвідати Америку. Той відповідає, що був у Штатах, коли працював заступником міністра внутрішніх справ. Тоді вивчав досвід роботи Федерального бюро розслідувань.

Зараз ви читаєте новину «Американський посол запізнився на півгодини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі