пʼятниця, 11 січня 2013 07:00

Акула в торговельному центрі плаває з розбитим носом

Автор: фото: Андрій ЖИГАЙЛО
  Відвідувачі фотографують піщану акулу в акваріумі торговельного центру ”Океан плаза” в Києві 8 січня. Півторарічного хижака привезли з Голландії, де він жив у спеціальному розпліднику
Відвідувачі фотографують піщану акулу в акваріумі торговельного центру ”Океан плаза” в Києві 8 січня. Півторарічного хижака привезли з Голландії, де він жив у спеціальному розпліднику

— Акули тут толерантні, як наш парламент. Ось ця, велика, не трогає маленьких, хоча мала б зжерти, — 30-річна Аліна Хомич 8 січня фотографує на мобільний телефон 1,5-метрову піщану акулу в акваріумі столичного торговельного центру "Океан плаза".

На початку січня ряд екологічних організацій звинуватили торговельний центр у знущанні над твариною через малий розмір акваріума.

— Прийшла подивитися, чи реально вона так тут страдає. Усі кажуть, що даже не має де розвернутися. Акваріум справді тісноватий, але думаю, вона привикла. То, що плаває так повільно, не значить, що помирає, — Аліна тягнеться рукою до скла. Оголюється її поперек, на ньому видно татуювання — білі крила.

Торговельний центр розміщений на вул. Антоновича, 7. Акваріум — на його другому поверсі. Має округлу форму. Біля однієї сторони розташовані магазин одягу та ювелірний салон, інша виходить у рибний ресторан "Марлін". Біля акваріума чергують троє охоронців.

— Вспышка может напугать рыб. Они начнут метаться по аквариуму, подерутся. С Большим Джоном все хорошо, можете посмотреть на него. За время моих дежурств с ним ничего не случалось, — каже охоронець із золотими зубами.

У вівторок риб розглядають близько сотні відвідувачів. Більшість із них — діти та підлітки.

— Это картофельная рыба, она очень красивая. Посмотри, реально такая, как по телевизору видели, — Наталія Волик, 25 років, у чорній сукні до п'ят показує на коричневу рибу з білими плямами. За формою та нагадує футбольний м'яч. — Но аквариум какой-то пестрый. Видно сразу, что водоросли пластиковые, очень неестественно. Вот она, акула. Ты смотри и насмотрись, а то потом возвращаться не будем, — смикає доньку 4-річну Ангелу за комір куртки.

Сірого кольору хижак повільно пливе посередині акваріуму. За хвилину дістається кінця, вдаряється об борт білим носом із неглибокими червоними ранами, розвертається і пливе назад. Час від часу об стінку б'ється хвостом.

Піщані акули виростають до 4,5 м, набирають вагу до півтонни. Мають спокійний характер. Акулу в "Океан плаза" привезли з Голландії. Заплатили за неї півмільйона гривень. В акваріумі ще плавають кілька сотень інших риб. Серед них акули-няньки, рифові акули, катрани, мурени, морські зірки та риба Наполеона.

Акваріум цілком підходить для акули, оскільки розрахований на риб розміром до 2,5 м, пояснюють в адміністрації торговельного центру:

— Наш найбільший мешканець був спійманий в океані в юному віці, а виріс в одному з акваріумів Європи. Акула отримала при транспортуванні невеликі поранення, які незабаром заживуть. Ніякої інфекції на ушкоджених ділянках шкіри виявлено не було.

8 січня законність завезення тварини взялися перевіряти в Державній екологічній інспекції Києва. Ніяких порушень у документації не виявили. Ветеринари обстежують тварину та досліджують умови її перебування в торговельному центрі.

Зараз ви читаєте новину «Акула в торговельному центрі плаває з розбитим носом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі