пʼятниця, 12 листопада 2010 07:28

"Я би поміняв весь автопарк, бо вже всі машини застарілі"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Із 17-го поверху будинку поряд з автобазою Верховної Ради видно все її подвір’я.
Із 17-го поверху будинку поряд з автобазою Верховної Ради видно все її подвір’я.

Наступного місяця Верховна Рада отримає 17 нових автомобілів "Тойота Кемрі". Крім того, на автопарк регламентний комітет додав 611 тис. грн. Бо спікер Володимир Литвин поскаржився апарату парламенту, що на автопарк Верховної Ради не вистачає грошей. Мовляв, виділеного на цей рік 1 млн. 250 тис. грн  — замало.

Більше як половину з 611 тис. грн віддали на ремонт і технічне обслуговування машин керівництва Верховної Ради. Ще частина пішла на страхування водіїв і позавідомчу охорону автобази.

Автопарк парламенту діє з радянських часів. Розташований на столичній вул. Щорса, 24. Це між станціями метро Палац Україна та Печерська. Його площа — кілька гектарів. Довкола 2-метровий бетонний паркан.

Перед в'їздом на територію — шлагбаум і великими літерами напис на асфальті "Стоп!"

Праворуч за ним — будка для охорони. У ній сидять двоє чоловіків. Один охоронець років 35 читає газету. До шлагбаума під'їжджає машина. Другий, якому за 50, виходить на вулицю. Спостерігає, як авто заїжджає на територію.

— У нас тут сквозняки, — говорить чоловік. Суне руки в кишені спецівки. — Але зарплату плотять. Тому, як кажуть білоруси, бульба йо, вода рядом, дров нарубим. І порядок.

З автобази виїжджає сірий "опель" з номерами АА 0079 КА. Водій опускає скло.

Середня зарплата у водіїв 2,5–3 тисячі гривень

— Не можу розказати, кого я вожу. Це секрет, — витирає піт з чола рукавом. — Але працюю вже давно — вісім років. Ні на що не скаржуся. Середня зарплата у водіїв 2,5–3 тисячі гривень. Але де зараз легко? Номери в нас на машинах не "козирні". Правда, всі починаються з нуля.

— Давай, давай, їдь. Розбалакався тут, — кричить до водія охоронець. Той рушає.

На території, ліворуч від дороги, є 4-поверхова будівля. З неї виходить чоловік. Представляється заступником начальника автобази:

— Чего вы сюда пришли? Вам никто ничего не скажет. Директора нет. Мы закрытая структура, которая подчиняется Верховной Раде. Нам запрещают хоть что-то говорить.

За деякий час підходить ще один працівник. Називається начальником відділу автотранспорту автопарку.

— Я би поміняв весь автопарк, бо вже всі моделі машин застарілі, — каже він. — Наприклад, та модель "опеля", яка в нас, вже давно не випускається. Хоч запчастини ще поставляють нам із заводів. Якщо в нас є нерентабельна машина, то її ніхто на металобрухт не здає. Реалізуємо її, як і будь-яке підприємство, через біржу. Але зараз нічого не списується, бо нічого нового не купується давно.

Навколо автобази — елітні багатоповерхівки. Там живуть і нардепи. З 17 поверху будинку, що найближчий до автобази, видно все її подвір'я. На території — кілька гаражів під накриттям. На вулиці стоять іномарки, КамАЗИ, кілька ЗІЛів та автобуси.

На задній двір за гаражами виходять шестеро працівників автопарку. Сідають на лавку і запалюють цигарки.

Зараз ви читаєте новину «"Я би поміняв весь автопарк, бо вже всі машини застарілі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі