середа, 22 липня 2009 07:16

400-річного кам"яного слона розкопали у Коблевому

Автор: фото з сайту www.nikvesti.com
  Киянки Ліза (сидить на скульптурі) та Руслана позують біля статуї кам’яного слона. Завдяки увазі дівчаток давню скульптуру відкопали днями на морському березі біля села Коблево, що на Миколаївщині
Киянки Ліза (сидить на скульптурі) та Руслана позують біля статуї кам’яного слона. Завдяки увазі дівчаток давню скульптуру відкопали днями на морському березі біля села Коблево, що на Миколаївщині

Киянки 9-річні Руслана і Ліза відкопали на пляжі в піску біля села Коблеве Березанського району на Миколаївщині старовинну кам"яну скульптуру слона.

— Ми вже кілька років відпочиваємо в Коблевому в районі молдавських баз, — розповідають дівчата. — Під час відпливу побачили в піску недалеко берега великий камінь. Дорослі йшли повз нього. Їм не до того було. Коли набридло будувати замки з піску, сіли відкопувати камінчик. За півгодини розкопали 30 сантиметрів скульптури. Дорослі почали допомагати нам, коли стало видно, що це не камінь.

Розкопки закінчили ввечері. Скульптура важить 2 т.

— Коли в статуї стало видно ноги, покликали всіх, хто відпочивав на пляжі, — згадує Руслана. — З піску статую витягувало десь 100 чоловік. Ми сиділи збоку, дивилися.

Орендар цієї зони узбережжя — житель Коблевого Андрій Зарічанський, 32 роки. Він повідомив про слона в Березанський музей.

— Фахівці установи дозволили, щоби я залишив слона поряд із місцем знахідки. Ще оформлю документи про передачу скульптури мені в оренду на кілька років. Тепер усі відпочивальники зможуть нею милуватися. Моя дружина — архітектор. Спорудимо надійний постамент.

Археолог, директор науково-дослідного центру "Лукомор"я" 35-річний Кирило Горбенко вважає, що статуя потрапила на узбережжя після аварії судна. Знахідку датує XVI–XVII ст.

— Вона має величезну культурну, історичну, а відтак і матеріальну цінність. Такі речі не можуть перебувати в приватних руках. Швидше за все, дерев"яне судно сіло на мілину біля Коблевого, і його розбило хвилями. Скульптура могла належати генуезцям. На ній є східні орнаменти. Довкола місця її виявлення можуть бути інші предмети того часу. Тому експонат має поповнити музейний фонд України.

Хобот у скульптури відламано.

— Його так і не знайшли. Слон із піднятим хоботом — символ перемоги і торжества, — каже Горбенко. — Але ні орендарі, ні відпочивальники не повинні там нічого рити. Цим варто зайнятися фахівцям. Територію під охорону має взяти служба, яка займається охороною історико-культурної спадщини.

Зараз ви читаєте новину «400-річного кам"яного слона розкопали у Коблевому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі