вівторок, 11 червня 2019 07:55

200-тисячне місто залишилося без води

На світанку 9 червня за селом Збаржівка Погребищенського району на Вінниччині у притоку річки Рось упав вантажний мікроавтобус "Мерседес Спринтер". Перевозив отрутохімікати для обробітку землі: інсектициди, фугніциди і пестициди. Від удару загорівся. Місцеві прокинулися від вибуху.

— Добре злякалися, — говорить секретар сільради Збаржівки 54-річна Тетяна Хутько. — Побачили великий стовп диму. До найближчих хат 500 метрів. Побігли до річки, а там машина горить. Повсюди валялися білі 5-літрові каністри.

Рятувальників викликали рибалки, які сиділи на дамбі. Пожежники приїхали за 15 хв.

— Першими хлопці побачили ноги, які стирчали з вікон буса. Витягли з салону чоловіків, гасили вогонь. З'ясували, що авто загорілося від зіткнення з деревом. Коли загасили його, витягнули на дорогу, — каже 45-річний Олександр Кутовий, начальник Вінницького обласного управління Служби з питань надзвичайних ситуацій. — У цей час ті чоловіки втекли.

У салоні везли 1 т особливо небезпечного інсектициду "Нурел Д" у 5-літрових каністрах. Це хімічний препарат для захисту рослин від комах. Частина вилилася в річку. Рятувальники заборонили місцевим рибалити на Росі та її притоках. Сповістили всі державні служби про загрозу отруєння людей у містах, які беруть воду з річки нижче по течії.

— Нам заборонили навіть купатися. Заради безпеки череду корів перегнали на інше поле. Людей попросили не пити воду з криниць, — говорить Тетяна Хутько.

Уранці 10 червня у Білій Церкві Київської області відключили насоси центрального водозабору. 200-тисячне місто залишилося без води. До обіду вона ще текла з кранів у деяких районах міста. Мала неприємний запах. Комунальники запевнили, це вода, що залишилася в резервуарах мереж.

О 13:00 подвір'ям міської лікарні №1 жінки в білих халатах носять воду. Одні у відрах, інші в 3-літрових банках.

— Очі вилазять, доки дотягну. Носять лише санітарки. Тягаємо в стаціонар і поліклініку, — говорить санітарка Наталія. Відпочиває біля двох пластикових відер. — Я такого бєспрєдєла ще не бачила. Про отруту сказали ще вчора, а першу воду привезли сьогодні опівдні у діжці на тисячу літрів. Хіба за цей час не можна було набрати?

За розпорядженням міського голови в місті 10 червня закрили всі школи й дитячі садки.

— Поки що невідомо, на скільки, — каже начальник міського відділу освіти Юрій Петрик, 53 роки. — У вівторок у місті має пройти зовнішнє незалежне оцінювання. Перебої з водопостачанням його не зірвуть. У нас вдосталь запасів питної і технічної води.

Біля колонки на вул. Інститутській, 3, стоять 35 людей із пустими пляшками.

— Я такого не бачив відтоді, як її встановили. Треба стояти годину, щоб просто напитися, — говорить мешканець будинку 28-річний Дмитро Ярмола.

У мікрорайоні Гайок є вантажівка з водою. Надпис на цистерні: "Безкоштовна питна вода". Водій — без футболки, з вусів стікає піт. Потік води не відключає, пальцем затуляє шланг. Доки наливає воду одному, за ним підходить інший з 5-літровими пластиковими пляшками.

— Машина вміщає 2 тонни. Одну вже викачали на Леваневського. Закінчиться ця — поїдемо набирати ще із відстійників Білоцерківводи, — говорить водій.

Навпроти вантажівки — магазин із вивіскою "Мазепинська вода". На білому аркуші написано: "1 л — 1,8 грн".

— Як водоканал туди поставив цистерну, так люди й помчали. Не задумуючись, що пити її не можна, вона ж брудна, — говорить продавець Ольга Костянтинівна, 62 роки. — Покупців сьогодні вдвічі більше, ніж завжди. Була тонна води, вже закінчується. Люди панікують, не знають, коли включать воду. Ще і колодязів на районі немає.

Із 16:00 питну воду завозять в усі мікрорайони міста. Автоцистерни розміщають в 11 місцях: магазин "Нептун" на Торговій площі, супермаркет "Новус" на вул. Некрасова, магазин "Фуршет" на вул. Митрофанова, магазин "Біла" в мікрорайоні Гайок, стадіон на Піщаному масиві, двори на вул Крижанівського, Привокзальна, Гетьманська, сквер Таращанського масиву, будинок №27 на вул. Коновальця, стоянка біля торговельного центру на вул. Фастівська.

Опівдні на центральному пляжі річки Рось засмагають двоє людей. Кажуть, рятувальники заборонили купатися. Ті сидять під парасолею біля туристичного корабля "Юр'єв". Усі — в плавках, один із капітанським кашкетом на голові.

— Люди зранку приходять на пляж, але ми попереджаємо. То всі йдуть назад. Отрути не багато вилилося. Риба жива, плаває. Від місця виливу до нас більш як 70 кілометрів. А по дорозі ще три водосховища. Течія слаба. Воно все перемішається й розчиняється, — розповідає 59-річний Володимир Шутий, начальник рятувально-водолазної станції в місті Біла Церква.

У супермаркеті АТБ на вул. Ярослава Мудрого, 3 юрбляться дві сотні людей. Біля чотирьох кас на підлозі стоять літрові пляшки з водою. Полиці, де були 5-літрові пляшки — порожні.

— Не встигаю виставляти товар. Тільки заставив полицю — за 5 хвилин вже все вигребли. На складі води вже немає. Кажуть, у дорозі, — говорить вантажник Володимир Дорошко, 55 років.

Препарати вкрали у двох фермерів

На місце аварії мікроавтобуса "Мерседес" за село Збаржівку Погребищенського району на Вінниччині приїхали поліцейські. Почали шукати власника, бо поруч нікого не було. Виявили, що в машини немає номерних знаків, номер кузова стесаний.

— Кому належить машина і хто був за кермом — установлюємо, — каже Анна Олійник із обласної поліції.

Слідчі з'ясували, що хімікати перед цим вкрали у фермерів із господарств Липовецького та Козятинського районів. Суму збитків оцінюють у 870 тис. грн.

Анна БОВА

Під загрозою опинились 350 тисяч людей

Річка Рось, в яку на світанку 9 червня потрапили препарати для обробітку землі, протікає трьома областями України. З її акваторії беруть воду для пиття у щонайменше 80 населених пунктах. Там проживають понад 350 тисяч людей.

Перелік населених пунктів, у яких люди можуть отруїтися водою:

ВІННИЦЬКА ОБЛАСТЬ

Погребищенський р‑н:

с. Ординці, с. Надросся, с. Булаї, с. Спичинці, с. Васильківці, с. Педоси, м. Погребище, с. Круподеринці, с. Саражинці, с. Юнашки, с. Дзюньків, с. Обозівка, с. Травневе, с. Збаржівка, с. Борщагівка

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Тетіївський р‑н:

с. Кошів, с. Погреби

Володарський р‑н:

с. Косівка, с. Мармуліївка, с. Городище-Косівське, с. Зрайки, с. Завадівка, с. Рачки, смт Володарка, с. Надросівка, с. Логвин, с. Березна, с. Михайлівка, с. Городище-Пустоварівське, с. Щербаки, с. Фесюри

Білоцерківський р‑н:

с. Мала Сквирка, с. Яблунівка, с. Городище, с. Пилипча, с. Глибочка, с. Чмирівка, м. Біла Церква, с. Шкарівка, с. Коженики, с. Томилівка

Рокитнянський р‑н:

с. Бирюки, с. Пугачівка, с. Острів, с. Синява, смт Рокитне, с. Бушеве

Таращанський р‑н:

с. Бовкун

Богуславський р‑н:

с. Саварка, с. Синиця, с. Лютарі, с. Бородані, с. Чайки, с. Дибинці, с. Мисайлівка, с. Розкопанці, м. Богуслав, с. Хохітва, с. Дешки, с. Тептіївка, с. Калинівка, с. Половецьке, с. Москаленки

ЧЕРКАСЬКА ОБЛАСТЬ

Корсунь-Шевченківський р‑н:

с. Хлерівка, с. Миколаївка, смт Стеблів, с. Яблунівка, м. Корсунь-Шевченківський, с. Карашина, с. Вільхівчик, с. Гарбузин, с. Набутів, с. Деренковець, с. Драбівка, с. Нетеребка, с. Сахнівка

Канівський р‑н:

с. Лука, с. Межиріч, с. Михайлівка

Черкаський р‑н:

с. Хрещатик

Зараз ви читаєте новину «200-тисячне місто залишилося без води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі