четвер, 20 січня 2011 03:45

120 мільйонів гривень дають на українське кіно

На розвиток кінематографа в цьогорічному бюджеті уряд передбачив 120 млн грн. Це вп'ятеро більше, ніж було виділено 2010-го. Тоді дали 24 млн грн.

— Це рекордна сума за історію незалежної України. Вона може покращити ситуацію в українському кіно, але принципово не змінить. Ми трохи відстали від світових кіноіндустрій, м'яко кажучи, — говорить глава кінохолдингу "Сота сінема ґруп" Олег Кохан, 34 роки. — Щорічно для нашої кіноіндустрії потрібно 40–50 мільйонів євро (приблизно 400–500 млн грн. — "ГПУ"). Це за умови, що в країні зніматимуть 30–40 повнометражних фільмів. Плюс анімація і документалістика.

У Державному агентстві з питань кінематографії вже вирішили, як розподілити кошти.

— 60 мільйонів 790 гривень піде на кінопроекти, з авторами яких ще з 2005-го укладені контракти. Це фільм Одеської кіностудії "Кохати чи вбити", стрічки виробництва "Сота сінема ґруп" "Серце на долоні" і "В суботу". На завершення останнього фільму потрібно близько мільйона гривень, — розповідає 42-річна Олена Бондарчук з агентства.

Загалом установа збирається дофінансувати 17 художніх, п'ять документальних і два анімаційних фільми.

— На гроші, які залишаться, за держзамовленням зніматимуться нові фільми-дебюти, анімаційні стрічки, арт-хаусне і дитяче кіно. Зараз підраховуємо, скільки їх може бути. На стрічки, які не підпадають під ці категорії, держава виділятиме субсидії. Це ще 50 мільйонів гривень на фінансову підтримку кіно. Які фільми субсидіювати — вирішить спеціальна комісія. Зараз розробляють порядок. Тому що такої процедури раніше не було, існувало тільки держзамовлення.

На отримання державного фінансування стрічки йде від двох до п'яти років.

— Це складна і довга процедура, — продовжує Олена Бондарчук. — Спочатку студії обирають сценарії та готують кошторис. Потім у Міністерстві культури їх оцінюють експерти. Вони вирішують, чи варто їх втілювати з моральних та економічних аспектів. Подальшу долю стрічки вирішує вже міністерська колегія. Кількість грошей також погоджують із Міністерством економіки.

Зараз ви читаєте новину «120 мільйонів гривень дають на українське кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі