пʼятниця, 26 лютого 2010 07:13

12 разів Шевченківську премію отримали родичі

  Публіцистка Оксана Пахльовська (праворуч), її мати — поетеса Ліна Костенко і донька Ярослава-Франческа під час презентації книги ”Ave, Europa!” у столичному ”Українському домі” 15 січня 2009-го
Публіцистка Оксана Пахльовська (праворуч), її мати — поетеса Ліна Костенко і донька Ярослава-Франческа під час презентації книги ”Ave, Europa!” у столичному ”Українському домі” 15 січня 2009-го

— Найгостріша боротьба розгорнулася серед публіцистів, — розповідає член Шевченківського комітету, письменник 63-річний Михайло Слабошпицький. — Прекрасна робота Ольги Петрової про Данте Аліг"єрі, книга "Мар"ян Крушельницький" Леся Танюка. Ми кілька разів переголосовували, сварилися. Але нагороду віддали Оксані Пахльовській за книжку "Ave, Europa!". Із 19 присутніх за неї проголосували 15 чи 16. Не тому, що вона — донька поетеси Ліни Костенко. Просто нарешті з"явилася книга, яку не соромно цитувати. Оксана довела неміч усієї публіцистики.

У попередні роки Шевченківську премію давали подружній парі акторів — Анатолію Хостікоєву і Наталії Сумській. Актрису відзначили, коли її чоловік був членом комітету. Тоді ж премію отримав їхній кум, актор Богдан Бенюк.

— Сумську відзначили за спектакль "Про мишей та людей", а не за те, що чиясь дружина, — каже член комітету  академік 69-річний Микола Жулинський. — Плітки про те, що чоловік цьому посприяв, розпускають заздрісні колеги.

Тоді ж лауреатом стала автор роману "Епізодична пам"ять" Любов Голота. Її чоловік Павло Мовчан — теж Шевченківський лауреат — засідав у комітеті.

А якщо моя жінка пише справді геніальні речі? Нам що, розлучатися?

— Ніхто не знав, що Люба моя дружина, — каже Павло Мовчан, 70 років. — У комітеті 21 особа. Невже всі знають, хто чия дружина? А якщо моя жінка пише справді геніальні речі? Нам що, розлучатися?

Подружня пара — письменники Володимир Дрозд та Ірина Жиленко — отримали премію з інтервалом у три роки. Двічі премію давали батькові та сину — художникам Георгію і Сергієві Якутовичам і письменникам  Василеві й Дмитру Стусам. Василю Стусу її присудили 1993-го посмертно.




ФАКТИ


Премію не присуджують двічі одному автору. Виняток — художник Георгій Якутович. 1983-го його відзначили за ілюстрації до видань "Повість минулих літ" і "Слово о полку Ігоревім". 1991 року — як художника фільму "Тіні забутих предків".


1964-го премію вирішили дати Микиті Хрущову за розвиток і зміцнення української радянської соціалістичної культури. Його усунули від влади, премії він не отримав.


Першими лауреатами були поет Павло Тичина, прозаїк Олесь Гончар і композитор Платон Майборода.

Зараз ви читаєте новину «12 разів Шевченківську премію отримали родичі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі