вівторок, 08 червня 2021 09:30

Відпочивати вже можна і в Європі: що варто знати українським туристам

Відпочивати вже можна і в Європі: що варто знати українським туристам
Угорщина визнала українські сертифікати вакцинації. Фото: pixabay.com

Європа поступово визнає українські сертифікати вакцинації. Однією з перших цього літа про підтримку заявила Угорщина.

Туди можна їхати і без Covid-паспорта, проте доведеться пройти 10-денний карантин. Звільнитися від самоізоляції можна, здавши два ПЛР-тести з різницею в 48 год. Тести, зроблені до в'їзду в країну, не приймаються - лише з угорських лабораторій. Детальніше, які перспективи має туризм в Угорщині розповіли в "РБК-Україна".

Правила в'їзду для українців

З 1 травня 2021 року громадяни України, які мають угорський сертифікат про імунітет та посвідку на проживання в Угорщині, можуть в'їжджати на територію країни без обмежень і обов'язкового проходження 10-денного карантину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Болгарія змінила вимоги в'їзду для українських туристів

Також право в'їзду в Угорщину мають українці:

- які є членами сімей громадян Угорщини;

- у яких є посвідка на проживання і які є членами сімей громадян Угорщини;

- дипломати або ті хто, прибуває з офіційним візитом.

- хто протягом останніх шести місяців перехворів на Covid-19 і має документ про це.

В інших випадках в'їзд в Угорщину для українців можливий тільки після отримання дозволу угорської поліції. Для цього повинні бути поважні підстави: судовий процес, працевлаштування, лікування, навчання, похорон.

Заявку необхідно буде заповнити англійською мовою на сайті поліції. Відповідь приходить протягом 48 год. Її потрібно буде пред'явити на кордоні.

Усі громадяни України, які прибувають до Угорщини, обов'язково проходять самоізоляцію за місцем проживання або в лікарні. Звільнитися від карантину можна, якщо здати два ПЛР-тести з часовим проміжком від 48 год.

Чи можна говорити про відновлення туризму в Угорщину

Станом на 7 червня в Україні повну вакцинацію отримали 147 118 людей. Усі щеплені зможуть отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію англійською та французькою мовами тільки в паперовій формі після отримання другої дози вакцини в медустанові або в сімейного лікаря. Термін дії такого документа - рік.

"У будь-яку країну, де потрібно перебувати на самоізоляції або потрібні документи про вакцинацію, туроператорам немає сенсу ставити чартери, тому що мало людей поїдуть на такі умови. Кількість вакцинованих в Україні на тлі 40-мільйонного населення країни - це мізер. Просто їхати в Угорщину у справах - одна історія. А виїжджати й сидіти на самоізоляції, плануючи туристичні поїздки, українці не будуть", - розповів директор мережі турагентств "Поїхали з нами" Олег Кулик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сім країн ЄС почали видавати сертифікати вакцинації

До запровадження карантинних обмежень в Угорщину їздили до 50 тис. українських туристів щорічно. Зазвичай користувалися автобусними турами в кілька країн.

"Доки Угорщина не скасує вимогу карантину для українців, навряд чи ми можемо говорити про туризм. Якщо відкриють кордони й буде прискорена вакцинація, то попит на відпочинок в Угорщині буде. Приміром, їхатимуть на лікувальні курорти", - сказав Кулик.

Українські сертифікати вакцинації від Covid-19 погодилися визнати Молдова, Угорщина й Туреччина, їх можуть почати видавати вже 1 липня. Крім цих трьох країн, Україна домовилася про взаємне визнання Covid-паспортів з Грузією.

Також Україна і Євросоюз досягли згоди щодо можливого взаємного визнання паспортів вакцинації. За словами віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанишиної, у нас вже повністю готова ІТ-інфраструктура, щоб видавати сертифікати, які відповідають стандартам ЄС, і це рішення вже фактично відновлює можливість для повноцінного руху наших громадян у межах ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Відпочивати вже можна і в Європі: що варто знати українським туристам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі