середа, 06 листопада 2013 17:22

Ватикан обгороджений 15-тиметровим муром
27

Фото: Фото: Олена Дзік

Перше враження від Ватикану – це височезний 15-метровий мур, на якому ростуть дерева. І довга-довга черга перед входом. Туристів одразу попереджають: поки чекаєте, пильнуйте гаманці і сумки. Циганки, що просять милостиню, крадуть надзвичайно спритно.

Квиток до республіки Папи Римського коштує 16 євро. Це одна із найменших держав на карті світу. Її площа складає 0,44 кв. км, а населення -- 800 осіб.. Але щоб потрапити досередини, потрібно чекати кілька годин. Групи з екскурсоводом рухаються швидше. Коли часу обмаль, це рятує. Хоч і дорожче майже утричі, зате точно потрапимо.

Ще перед муром нам роздали навушники і пристрої для регулювання звуку. Тут безліч екскурсій щохвилини. Така нескладна техніка одностороннього зв'язку допомагає уникнути галасу, ніхто нікому не заважає. Головне при цьому не віддалятися від групи – коли добре чуєш екскурсовода, виникає оманливе враження, що ти поруч. А загубитися у натовпі можна за 5 хвилин.

До Ватикану не пускають із великими сумками та наплічниками. А також із усілякими колючо-ріжучими предметами на зразок манікюрних ножиць чи пилочок. Усе з метою безпеки. При вході діє своєрідна митниця – треба пройти через рамку-металошукач, а речі "просвітити". Лише після такого "рентгену" пускають на екскурсію.

У музеях цієї міні-держави можна побачити дивовижі різних напрямків і епох. Туристи полюбляють фотографуватися біля статуї Аполлона Бельведерського. На його фоні усі нібито виглядають краще, ніж у житті. Або біля древньогрецької фігури без рук, ніг і голови. Попри свій "неповний" вигляд, вона заворожувала самого Мікеланжело. Він вважав, що першим навчився відтворювати у скульптурі кожен людський м'яз, а, виявилося, така техніка існувала задовго до епохи Відродження.

Кожен знайде щось гідне подиву. Адже тут є і перші детальні карти, і фігури богів, і картини, і навіть цеглини, кожну з яких раз на 25 років Папа Римський з допомогою спеціального молоточка виймає нібито із храму святого Петра. Кажуть, якщо цього дня пройти через чотири головні церкви Риму, людина отримає прощення гріхів. Насправді ж навіть до Базиліки святого Петра, що вважається накрасивішим храмом світу, потрапити нелегко. Черги перед турнікетами ще більші, ніж перед входом до музеїв Ватикану. Місця тут займають ще із 7 години ранку. Особливо по середах, коли Папа виходить на аудієнцію до паломників. Отож порожньою дорога до храму святого Петра практично не буває.

Та найвідомішим скарбом Ватикану є Сикстинська капела. Стелю у ній розмальовував сам Мікеланжело. Сьогодні немає людини, яка не бачила би фотографії хоча би однієї фрески великого майстра. Але не всі знають, що всесвітня слава коштувала митцю здоров'я. Робота підмайстрів не влаштовувала його, отож він виконував усе сам. За чотири роки Мікеланжело закінчив малювати фрески. Та важка праця перетворила генія фактично на інваліда. Від фарб, що потрапляли в очі, він майже осліп, а від довго скрученої постави у нього виріс горб, м'язи атрофувалися.

Сикстинська капела – це велич. Її можна розглядати, скільки заманеться. А от фотографувати, знімати відео і навіть розмовляти тут – заборонено. За дотриманням правил стежить охорона. Отож для усіх охочих гід розповідає про відомі фрески ще біля входу. Тут розміщені детальні фото стелі капели. Цікаво, що Папського радника, який критикував фрески, Мікеланжело зобразив першим у пеклі. Та ще й обвив його торс зміями. А коли невдаха побачив це і пішов до Папи скаржитися, понтифік його заспокоїв: не хвилюйся, він же тим самим тебе увіковічнив.

Біблійні сюжети від створення Адама і до Страшного суду у капелі спершу мали дещо інший вигляд. Ще кілька десятків років тому люди розглядали доволі темні фрески. Вони потемніли від часу. І тільки з допомогою новітніх технологій фрески знову заграли первісними кольорами. Крім того, спочатку усі персонажі Мікеланжело були повністю оголеними – таких принципів зображення краси дотримувалися у той час. І вже учень генія на вимогу наступного Папи домальовував героям пов'язки на тілі. Як-не-як, це сюжети зі Святого Письма, а не просто люди.

 

Зараз ви читаєте новину «Ватикан обгороджений 15-тиметровим муром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі