вівторок, 12 лютого 2019 16:28

У справжню зиму - на Піп Іван: показали обсерваторію на Чорногорі
36

Піп Іван Чорногірський - третя за висотою вершина Українських Карпат (2028 метрів)
Фото: Дана Слюзар
Піп Іван Чорногірський легко впізнати з-поміж інших гір. На його вершині височіє найвисокогірніша споруда в Україні – обсерваторія
Взимку з села Шибене до Попівана 6-7 годин підйому
 З кожним кроком вгору довкола відкриваються захоплюючі краєвиди
Тут функціонує цілодобовий та цілорічний гірський пошуково-рятувальний пост.

Початок лютого потішив майже весняною погодою. Лише у горах ще зима. На третій за висотою вершині Українських Карпат Піп Іван Чорногірський (2028 метрів) снігу по коліна.
Перед підйомом на гору треба зареєструватись у рятувальників і залишити дані прикордонникам.

Взимку з села Шибене до Чорногори 6-7 годин підйому. Менше, ніж на середині дороги – полонина Веснарка. Тут розкидані кілька дерев'яних колиб, де влітку живуть вівчарі, а зимою на ночівлю часто зупиняються туристи. Широкі дерев'яні лави, стіл, пічка, джерело неподалік – хороша альтернатива для тих, хто не хоче ночувати серед снігу в наметі.
Маршрут проходить повз гірське озеро Марічейка, яке взимку можна сплутати з вкритою снігом галявиною.

Піп Іван Чорногірський легко впізнати з-поміж інших гір. На його вершині височіє найвисокогірніша споруда в Україні – обсерваторія, яку в народі називають Білий Слон.

Велика кам'яна будівля взимку повністю обліплена снігом. Здалеку і справді схожа на велетенського білого слона, який завмер на горі і чекає приходу тепла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зимовий відпочинок в Україні: мальовниче село Татарів у Карпатах

Будівництво обсерваторії розпочалось у 1936 році, коли ці землі належали Другій Речі Посполитій. Тоді будівля мала L-подібну форму з прибудованою вежею, де був астрономічний купол. Обсерваторія складалась з п'яти поверхів, сорока трьох приміщень та п'ятдесяти семи вікон. Виконувала функції як астрономічної, так і метеорологічної. Астрономічний відділ був філією Астрономічної Обсерваторії варшавського Університету, а метеорологічний був підпорядкованим Національному інституту метеорології у Варшаві.

Обсерваторія працювала тільки один рік. З початком Другої світової війни співробітники та солдати покинули будівлю. Частина астрономічного обладнання та документації були знищені, решту перевезли до Угорщини. Покинутою простояла 65 років.

У 2012 році в рамках співпраці Студіуму Східноєвропейських Досліджень Варшавського Університету і Прикарпатського Національного Університету ім. Василя Стефаника, тут розпочались будівельно-відновлювальні роботи. Тепер функціонує цілодобовий та цілорічний гірський пошуково-рятувальний пост.

Для туристів, які прийшли на Піп Іван вночі чи дуже виснажені, є окрема кімната – аварійний туристичний притулок. Розрахований на 8-10 осіб.

Тут і заночуємо. Разом з нами туристи з Харкова. Минулої ночі під Смотричем вітер поламав їм намет, тому на цю ночівлю прийшли до обсерваторії. Неподалік на схилі – джерело, яке взимку замерзає. Тому воду беремо з топленого снігу. Гріємось гарячим чаєм.

З Попа Івана Чорногірського розпочинається, або ж тут закінчується популярний туристичний Маршрут Чорногорою: г. Піп Іван – оз. Бребенескул – оз. Несамовите – г. Говерла – г. Петрос.

В інтернеті опублікована зйомка найбільш високогірного району України. На відео показаний Рахівський район, розташований в найвищій частині Українських Карпатських гір.

Зараз ви читаєте новину «У справжню зиму - на Піп Іван: показали обсерваторію на Чорногорі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі