понеділок, 20 травня 2013 13:53

У Кракові майже неможливо відрізнити вихідний від буднього
69

Фото: Фото: Євгеній Жаровський

Один із найдешевших способів туристу дістатися Кракова - на автобусі зі Львова. Виїжджає щоденно о 22:00 зі Львівського автовокзалу. Квиток коштує 283 грн. У Києві такий продають на 10 грн дорожче. Табло з переліком рейсів відсутнє, тож доведеться питати в касирів чи мандрівників. До Кордону з Польщею автобус їде коло однієї години. За цей час контрабандисти встигають обмотатися "потрібним" товаром. Були свідками, як таке вчиняли навіть водій з напарником.

У разі більш-менш швидкого перетину кордону дорога займає близько 7 годин. До Кракова автобус прибуває о 6-й годині за польським часом на автобусну станцію поблизу залізничного вокзалу Krakow Glowny. Це зовсім поруч із центом, тож до поселення можна за бажання прогулятися казково красивими старовинними вуличками.

З навігацією містом не має виникнути жодних проблем. Багато перехресть мають вказівники вулиць. Самі вулиці переважно прямі, а великі розв'язки сконструйовані якнайпростіше. З громадського автотранспорту - трамваї та автобуси, які ходить доволі часто.

Чи не найголовніша визначна пам'ятка Кракова - Вавель, що розташований на півдні Старого міста. Вхід туди безплатний. Заплатити доведеться, якщо бажаєте зайти у королівські покої Вавельського замку чи до Кафедрального собору святих Станіслава і Вацлава. Туристів у Вавель - сила-силенна, особливо багато італійців.

На південний схід від Вавеля розташований історичний район Казімеж. Раніше він був окремим містом. З XVI століття до Другої світової війни на північному сході його проживали євреї. Нині там чимало ресторанів з характерними назвами, які складаються з єврейських імен і прізвищ. Є там і два єврейські кладовища. Стіні старого місцями вимощені з поламаних надгробків.

Центр Старого міста заворожує старовинною архітектурою і особливою атмосферою свята, яку має лише Краків. Відрізнити там вихідний день від буднього майже неможливо. В тому числі через численних туристів, яких не меншає. Вулицями Старого міста можна ходити годинами, роздивляючись старовинну архітектуру і насолоджуючись свіжістю тамтешнього повітря. Там туристів пропонують покатати на каретах або електромобілях з екскурсоводом і аудіозаписами про найвизначніші місця Кракова. Також набирають екскурсійні групи для відвідин Аушвіца та соляних копалень.

Прогулюючись подалі від центру, варто завітати на Курган Костюшко та Курган Крака. Якщо вхід на перший є платним і коштує 11 злотих (28 грн), то на другий можна піднятися безкоштовно і з нього відкривається найкращий вид на центр міста. Любителі довго ходити пішки можуть завітати до лісу Wolski і піднятися на Курган Пілсудського.

Ціни в краківських супермаркетах приємно здивували. Наприклад, літр молока коштує 2 злотих (5 грн), кілограм смачної якісної ковбаси - 6 злотих (15 грн), півторалітрова пляшка мінеральної води - 64 грошей (1,6 грн), хліб - 1 злотий (2,5 грн).

Зараз ви читаєте новину «У Кракові майже неможливо відрізнити вихідний від буднього». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі