понеділок, 01 квітня 2024 17:12

Показали найкоротший державний кордон

Невелика скеля на півночі Африки має титул найменшого державного кордону в світі. Її називають Пеньон-де-Велес-де-ла-Гомера. Її довжина становить лише 85 метрів.

Автор: odditycentral
  На Пеньон-де-Велес-де-ла-Гомера мешкають лише іспанські війська, які відповідають за спостереження та оборону
На Пеньон-де-Велес-де-ла-Гомера мешкають лише іспанські війська, які відповідають за спостереження та оборону

У 1564 році скелю була завойована Іспанією, пише Oddity Central.

Іспанія має майже 2000 кілометрів сухопутного кордону з Португалією та Францією, але вона також має набагато менші кордони з такими країнами, як Андорра, Велика Британія (Гібралтар) та Марокко. Саме з останньою, африканською країною Марокко, Іспанія має найменший сухопутний кордон у світі - 85-метрову ділянку землі, що з'єднує скелю площею близько 19000 квадратних метрів з марокканським узбережжям.

Пеньйон-де-Велес-де-ла-Гомера є іспанською територією від 1564 року, коли її завоював адмірал Педро де Естопіньян, і хоча Марокко неодноразово заявляло про свої претензії на неї, Іспанія ніколи не погоджувалася повернути цю землю і фактично розмістила там війська для забезпечення іспанського правління.

Пеньон-де-Велес-де-ла-Гомера - одне з так званих "місць суверенітету", які Іспанія має в Північній Африці, поряд з Сеутою, Мелільєю, Пеньон-де-Альхусемас, островами Чафарінас та Ісла-де-Перехіль. Його правовий статус – неавтономна територія під управлінням Іспанії. Цікаво, що ця безплідна скеля була островом до 1934 року, коли землетрус створив невеликий перешийок і перетворив острів на півострів. Цей сухопутний кордон був офіційно визнаний найменшим у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приголомшливі скелі, золоті піски та блакитні води: 10 найкращих пляжів світу

Наразі на Пеньон-де-Велес-де-ла-Гомера мешкають лише іспанські війська, які відповідають за спостереження та оборону. Солдати проходять ротацію щомісяця і живуть у скромних приміщеннях, без водопроводу і електрики. Вони покладаються виключно на кораблі ВМС Іспанії, які регулярно доставляють припаси.

Цікаво, що це остання іспанська територія, яка зазнала вторгнення агентів іноземної держави. 2012 року група з семи осіб, що належала до організації, відомої як Координаційний комітет визволення Сеути і Мелільї, пробралася на скелю і замінила іспанський прапор на марокканський. Вторгнення тривало лише декілька хвилин, оскільки іспанські війська швидко зняли іноземний прапор і заарештували зловмисників, але технічно це вважається фактичним вторгненням.

У канадському місті Ванкувер розпочнеться навколосвітня подорож, яка охопить чотири континенти. Міжнародна залізнична компанія Railbookers анонсувала запуск першого в своєму роді маршруту на поїзді, який охоплюватиме чотири континенти і більше 20 міст в 13 країнах.

Подорож розпочнеться 28 серпня 2024 року, а її вартість стартує від 119 599 доларів США з людини. У цю суму будуть включені квитки на поїзди, проживання в готелях, автомобільні трансфери, деякі авіаперельоти (крім індивідуальних міжнародних рейсів), а також харчування та екскурсії.

Зараз ви читаєте новину «Показали найкоротший державний кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі