понеділок, 19 серпня 2013 14:20

На Мадагаскарі гроші скріплюють степлером
6

Фото: Фото: Роман Козуб

Киянин Роман Козуб, 29 років, торік у травні разом з чотирма товаришами здійснив веломандрівку Мадагаскаром. Подорожували островом 16 днів. Вся поїздка обійшлася у 20 тисяч гривень, з них 12 тисяч – дорога. Їхали поїздом до Москви, а потім летіли в Дубаї, звідти – на Маврикій, а з Маврикію – в столицю Мадагаскару Антананаріву.

"Місцева валюта називається "аріарі" і має доволі приємний для нас курс: 1:250, - розповів Роман. - Найстарша купюра – 10000 аріарі (40 грн), тож Ви собі можете уявити, скільки на руки ми отримали папірців по 10к аріарі, якщо поміняли 300 доларів. 618000 аріарі – звучить! Для простоти розрахунків вони кожні 100000 скріплюють степлером, тому у нас було багато приємних пачечок їхніх грошей. Один товариш мені колись сказав – мені не подобається їздити туди, де потрібно рахувати кожну копійку, я йому порекомендую поїхати на Мадагаскар – там точно ніяких копійок рахувати не потрібно."

Каже, що воду купували у магазинах. Ту воду, що п'ють місцеві, боялися брати. Їжу готували на бензинових пальничках, хоча за розведення вогнища там не штрафують. Ціни часом дуже відрізняються від українських:

Олія соняшникова (1л) – 5400 аріарі = 22 грн

Господарче мило (100г) – 500 аріарі = 2 грн

Рис (200г)– 370 аріарі = 1.5 грн

Вода (1.5л) – 1400 аріарі = 6 грн

Хліб (невеличкий багетик) – 300 аріарі = 1.2 грн

Помідори (3 невеличкі)– 200 аріарі = 0.8 грн

За словами Романа, малагасійці дуже добре ставляться до мандрівників, тож нерідко обдаровували його:

"На одній ятці я побачив великий кристал солі розміром з куряче серце і запитав скільки він коштує, то продавець відповів,що нічого він не коштує і подарував так."
Не оминули увагу Романа і ціни на бензин. Там він дорожчий, ніж в Україні.

"Поряд з великим кругом автомобільної розв'язки стояла дуже вже бувала заправка. На даний момент нас цікавив бензин. Ціна на бензин була трохи вища ніж у нас – 3240 аріарі за літр, себто – 12.96 грн за літр. Ми купили 2 фляги бензину і щасливо відчалили, але перед тим я ще встиг зазирнути у магазинчик і побачив там морозиво. Однак я не ласун, мене воно не вразило, але тепер я знав, що за 200 г кольорової замороженої водички треба віддати 2500 аріарі – аж 10 грн!"

Їдять Мадагаскарі, в основному, страви з рису та зебу (горбата корова) й курей.

"Зебу дуже схожа на корову, але з горбом – така собі горбата корова. В основному використовується як тягова сила і м'ясо. Маю припущення, що вони їх не дуже і доять, бо за такого клімату молоко дуже швидко псується."

Задля безпеки компанія Романа харчувалася в ресторанах. Каже, малагасійська кухня не дуже різноманітна.

"Їсти багато їхнього національного ми боялися, тож пробували такі страви тільки в ресторанах. Ще у маленьких генделях купували рисові пончики, зовні вони схожі на сирий сирник. Якщо чесно, він не смачний. У них ще є хлібні пончики, схожі на наші пухкі бублики. Скрізь продається варена вермішель з усілякою зеленню. Є страви з курки. Кури там жахливо худі, наче їх зовсім не годують. Ближче до океану більше страв з морепродуктів. Величезні креветки там дешевші за багнюку. Але ми сирі не купували, їли в ресторанах. Пам'ятаю якось за дуже помірні гроші принесли порцію – величезну купу рису і шість здоровенних креветок з соусом. Мають свій національний напій – "Бон-Бон Анлесс". Схожий на лимонад. Я його, де бачив, там і пив, навіть додому привіз."

На острові продається багато продуктів французького виробництва, бо Мадагаскар - колишня колонія Франції.

"У магазинчиках цієї країни продаються 2 види тушонок – французька з яловичини і мадагаскарська з зебу. Ми купили і ту, і ту. При відкриванні, французькі баночки не потребують ніяких магічних ключів, заклинань чи ножів і всередині схожі на фарш. Малагасійські консерви більш брутальні і нагадують звичайну українську тушонку – як зовні, так і всередині. На смак зебу смачніша за французьких корів, але то може французькі корови такі миршаві чи що."

Зараз ви читаєте новину «На Мадагаскарі гроші скріплюють степлером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі