вівторок, 12 жовтня 2010 14:30

На Мадагаскарі знайшли невідомого раніше хижака

На Мадагаскарі знайшли невідомого раніше хижака

У болотах Мадагаскару знайдено невідому істоту, що нагадує мангуста.

Вперше цей хижак розміром з кішку був сфотографований плаваючим в озері Алаутра в 2004 році під час вивчення лемурів. Спочатку біологам здалося, що це бурохвостий мунго (Salanoia), мешканець східних джунглів Мадагаскару, описаний в 1837 році французьким зоологом Ізідорою Жоффруа Сен-Ілером.

У 2005 році вчені повернулися на озеро, зловили одну особину і взяли зразки крові та тканин. Крім того, був знайдений один мертвий екземпляр. Його відправили в лондонський Музей природної історії. Там при найближчому розгляді були виявлені суттєві відмінності у забарвленні, будові черепа, лап і зубів. Оскільки тварину знайшли співробітники Фонду захисту дикої природи Джеральда Даррелла, істота отримала назву Salanoia durrelli, або мунго Даррелла.

Створіння вельми незвичне. Зазвичай мангусти мешкають у посушливих і лісистих районах, а цей надає перевагу вести напівводний спосіб життя. Можливо, він навіть ловить рибу, що зовсім вже не притаманно мангустам.

У виявленні нового виду на Мадагаскарі немає нічого незвичайного. По-перше, на острові мешкають не менше 15 сімейств тварин, які більше ніде не трапляються. По-друге, невеликих істот легко пропустити в джунглях. По-третє, в самих джунглях донині залишається безліч місць, де ще не ступала нога вченого. З 2006 року тут було знайдено три нових види мишачого лемура (Microcebus jollyae, M. mittermeieri і M. Simmoni), а також летючу мишу Scotophilus marovaza.

З іншого боку, нові види ссавців хижаків трапляються в наші дні досить рідко. Востаннє це сталося в 1986 році, коли знайшли мунго Грандідьера, Galidictis grandidieri.

Тим часом ареал мунго Даррелла вже опинився під загрозою. Основна небезпека - сільське господарство.

Нагадаємо, учасники двох експедицій, організованих в минулому році Інститутом біологічних досліджень Папуа - Новій Гвінеї та некомерційними організаціями Conservation International і A Rocha International, виявили близько 200 нових видів тварин і рослин.

За матіралами Компьюлента, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «На Мадагаскарі знайшли невідомого раніше хижака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі