четвер, 04 травня 2017 11:10

Місто Шербур-Октевіль: перша зупинка "Титаніка", "Шербурські парасольки" та морський музей
10

Фото: Олег БОЖКО

Це затишне портове містечко знаходиться на північному заході Франції, у регіоні Нормандія. Якщо ви запланували подорож цими землями, у Шербурі-Октевілі варто затриматися щонайменше на день-два.

Шербур-Октевіль (до 2000го року – Шербур) - це невелике містечко із м'яким морським кліматом. Узимку температура повітря у цій місцевості рідко опускається нижче нуля градусів, а в теплу пору року погода тут також переважно комфортна як для піших прогулянок, так і для їзди велосипедом.

Автор: Олег БОЖКО
 

Зараз Шербур-Октевіль відомий також регулярними поромними переправами до Великої Британії, бо саме цей населений пункт за своїм розташуванням є одним із найближчих до Британських островів.

Місто запам'ятається вам затишними вуличками і набережною, смачною їжею і привітністю місцевих мешканців. Втім, далеко не тільки цим.

Перша зупинка "Титаніка"

Місто Шербур-Октевіль знамените, зокрема, тим, що тут під час свого першого та останнього рейсу у 1912 році зробив зупинку "Титанік".

Зараз найрізноманітніші сувеніри - магніти, сувенірні сумочки і посуд із зображенням "Титаніка" можна знайти в багатьох ятках міста.

 

Поряд із центром міста розташовуються багато гаваней, де зупиняються різні судна: від прогулянкових до глибоководних риболовецьких. Найбільш важливими вважають крупні круїзні лайнери, які люди прибувають із різних населених пунктів. Через гавані прокладені мости, які дозволяють місцевим жителям та туристам швидко дістатися з одного боку міста на інший.

Знамениті "Шербурзькі парасольки"

Ще одна справжня гордість містечка – це ще й те, що його назву прославив фільм "Шербурзькі парасольки" (1964). У ньому зіграла відома французька акторка Катрін Деньов, а впізнавану тепер музику до фільму написав французький композитор, піаніст, співак та аранжувальник вірменського походження Мішель Легран.

Фільм "Шербурзькі парасольки" здобув "Золоту пальмову гілку" 17-го Каннського кінофестивалю 1964 року та низку інших професійних кінонагород і номінацій. Зокрема, у 5-ти категоріях на "Оскар".

 

У місті варто відвідати саме той знаменитий магазин, де продають парасольки, розроблені унікальним і знаменитим виробником. Магазин належить місцевій родині, яка займається ним вже багато років. Як виявилося, у сусідньому із магазином приміщенні налагоджене ціле виробництво цих парасольок. До слова, середня вартість ексклюзивної Шербурзької парасольки становить 200-600 євро.

Тут всі відвідувачі магазину можуть поспостерігати за процесом виготовлення ексклюзивних речей: стіни у ательє – прозорі, і власник закладу залюбки розповість вам, як саме створюють парасольки. Також доброзичливий власник цього невеликого, але знаменитого підприємства охоче показує відвідувачам саме виробництво парасольок.

 

А особливо допитливим туристам власник навіть розповідає кілька секретів, чим саме шербурзькі парасольки відрізняються від усіх інших. Проте головний секрет бренду - давно відомий: це ручна робота, висока якість матеріалів, злагоджена командна робота і любов до своєї праці.

 

Порада: Коли завітаєте до магазину шербурзьких парасольок, обов'язково підніміться на верхній поверх будівлі: тут є затишна лаунж-зона, де можна відпочити, випивши чашку ароматної кави і насолодитися чистим і свіжим нормандським повітрям.

Морський музей і справжній підводний човен

Під час поїздки у це містечко варто також відвідати місцевий Морський музей.

Його відкрили на місці колишнього морського вокзалу. Він присвячений видатним науковим відкриттям в області підкорення моря і океанографії. Музей цікавий передусім справжнім підводним човном, куди можна спуститися і пройтися всіма відсіками.

 

Унікальні експонати і захоплюючі історії від гідів справлять незабутнє враження! Частина експозиції знаходиться у приміщенні колишнього трансатлантичного лайнера, який датується 1930 роками.

 

У морському музеї ви також побачите Le Redoutable – підводне судно, що є справжню перлину французького флоту. Тут ви навіть можете спробувати свої сили у справі підводника. До речі, саме це судно - найбільший у світі підводний човен, відкритий для відвідувачів.

 

Театр Le Trident - справжня окраса міста

Окремої уваги заслуговує театр Шербура-Октевіля. Розташований він на головній площі. Сама споруда театру збудована в італійському стилі, і зараз ця пам'ятка є справжньою окрасою міста.

 

Театр під назвою "Le Trident" був побудований у 1880 році і став останнім з "італійських театрів", зведених у Франції.

Як виявилося, у жовтні 2002 року група із трьох театрів міста об'єдналися в одне спільну угруповання, яке тепер називають 'scène nationale'.

 

Якщо ви опинилися у цьому місті й у вас є вільний вечір, гарною ідеєю буде купити квиток на спектакль або послухати тут класичну музику. Більш детальну інформацію про розклад подій можна дізнатись із місцевих афіш або на сайті театру.

Як дістатися до Шербура-Октевіля: Приблизно в 10 кілометрах від міста знаходиться міжнародний аеропорт, який приймає чартери: найзручніше летіти сюди з пересадкою в Кані. Крім того, до Шербура-Октевіля курсують пороми з Великої Британії і Ірландії. Прямим шосе з Кана до міста їхати близько 1,5 години рейсовим автобусом. Проте найбільш оптимально по фінансам і часу - це вирушити в місто прямо із вокзалу Сен-Лазар в Парижі поїздом TGV (час у дорозі - приблизно 3 години).

Зараз ви читаєте новину «Місто Шербур-Октевіль: перша зупинка "Титаніка", "Шербурські парасольки" та морський музей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі