вівторок, 24 січня 2012 15:54

Батуринська фортеця пахне свіжим брусом
15

Фото: Фото: Ярослава Шинкаренко

Минулого року киянка 25-річна Ярослава Шинкаренко з друзями відвідала Батурин — місто у Чернігівській області. У минулому — це гетьманська резиденція і столиця автономної Лівобережної України.

Батурину пощастило, що сподобався Ющенку. Той хотів зробити тут собі резиденцію, почав реконструкцію. А так Батурин би навряд чи відбудували. На Західній Україні таких міст багато. Добре, що тепер і в іншому кінці країни є що подивитися.

Поїхати у Батурин хотіла давно, усе ніяк не виходило. Коли їхали, спочатку відвідали родичів у Конотопі Сумської області, а звідти помандрували у Батурин. З Конотопа до нього всього 28 кілометрів, квиток в одну сторону коштував 11 гривень.

Конотопські молодята їздять у Батурин фотографуватися у весільному вбранні. Бачили кілька пар з Конотопа, які замовили фотографа і оператора, позували на сходах палацу Розумовського.

У 2008 році Батурину повернули статус міста, але зовні виглядає більше як селище. Більшість будинків — одноповерхові. Заснували Батурин у 1575 році, спочатку тут стояла лише фортеця, а згодом виникло й саме місто. Стоїть воно на пагорбах красивої річки Сейм.

Найбільше сподобався палац останнього гетьмана України Кирила Розумовського. Його відремонтували і відкрили для відвідувачів у 2009 році. Навколо палацу — красивий газон, ялинки і рожевий пісок. У палаці 55 кімнат, туди постійно водять групи екскурсантів. Перед входом просять одягти на взуття одноразові целофанові пакети, як у лікарні. Кажуть, сам гетьман у палаці не жив. Добре було б побачити його особисті речі, та вони, мабуть, зберігаються у нащадків. Більшість експонатів палацу подарувала Львівська галерея.

Подивилися дерев'яну козацьку фортецю. Три роки тому її заново відбудували. Укріпили деревом, тому перед входом пахне свіжим брусом. Цей запах дуже запам'ятався, дуже приємний і затишний. Кажуть, фортеця виглядає точно так, як була справжня. На території збудували церкву. В урочищі "цитадель" збереглися залишки земляних укріплень, яким, за словами археологів, більше 900 років. Із парку всередині фортеці відкривається чудовий краєвид на Сейм.

Біля історичних пам'яток - приватні будинки і невеликі пасовища. Там батуринці випасають худобу - кіз і корів. Ті будинки, що потрапляють на очі туристам, виглядають дуже охайно, з квітниками. Віконні рами пофарбовані у яскраві кольори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Козацькі люльки священик тримає в церкві

Біля фортеці — пам'ятник загиблим батуринцям. У 1708 році Петро I дізнався, що гетьман Мазепа зрадив російським інтересам і наказав Меншикову знищити усе в Батурині. Російське військо пробралося у місто через таємний вхід, знищили 11 тисяч людей і усі будівлі. Серед тих жертв було 6000 військових і 5000 місцевих жителів. Тоді красиве місто перетворили у криваве місиво.

Місцеві усюди продають сувеніри: магніти і листівки з фотографіями Батурина. Більшість жителів заробляють на життя лише туризмом, особливо у теплу пору року.

У готелі ночувати не залишалися, поїхали назад в Конотоп до родичів. Але дізналися, що у Батурині є готель "Фортеця". Двомісний люкс коштує 300 гривень на добу, напівлюкс — 200, а місце у стандартному номері — 80 гривень. Можна зняти окремий двоповерховий котедж на березі Сейму. Коштує 500 гривень за добу — гарний варіант для великої компанії. Вдень можна архітектуру подивитися, а ввечері — порибалити і відпочити з комфортом.

Зараз ви читаєте новину «Батуринська фортеця пахне свіжим брусом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі