вівторок, 25 серпня 2009 18:09

"В Батурині нема де навіть пообідати"

Історик Наталія Яковенко, 66 років, ділиться думками стосовно туристичних перспектив Батурина та відновлення історичного середовища.

Щодо виділення великих коштів на палац Розумовських:

— Добре, що кошти пішли на палац. Чиновники могли ці гроші просто вкрасти або перегнати в офшорні банки.

У самому ж палаці треба зробити не козацький музей із гетьманськими портретами, а справжній палацовий, з інтер"єром. Оригінальних речей збереглося небагато. Та інтер"єр можна відтворити музейними копіями, як це роблять у Європі. Собор Паризької Богоматері теж відбудовували після того, як його рознесли на кавалки під час Французької революції. Флєр старовини швидко набувається.

Щодо доцільності відбудови саме Батурина:

— Усе діло в козакофільських сентиментах Віктора Ющенка. Буде інший президент — будуть інші відбудови. Місць в Україні для цього не перелічити. Туристів могли притягнути замки. А вони фактично не відбудовуються. Щось там роблять у Збаражі, Дубно, Підгірцях. Але це не вважається "національним фронтом робіт". Не ті масштаби, не ті гроші.

Можливо, весь Батурин варто перебудувати в зону відпочинку, де можна було б зупинитися, коли довго подорожуєш машиною. Тоді треба розвивати інфраструктуру, бо на сьогодні там нема де навіть пообідати.

Щодо відновлення втрачених пам"яток:

— Мені смішна в Батурині дерев"яна фортеця. Із точки зору історика, там усе кумедне. Насправді в Батурині був мурований замок. Але, як кажуть, "піпл схаває".

Щодо проектів, подібних до батуринського:

— У Росії такі гроші витрачалися хіба що на місця національних геніїв. А в Україні "геніїв не було". Ну хіба що коштовною була реставрація музею Шевченка в Києві. Але невдало вибране розміщення музею: дивно виглядає Тарас на фоні тої роззолочено-позолоченої реставрації.

Щодо невідкладних реставраційних проектів:

— Замок у Підгірцях на Тернопіллі — одне з найкрасивіших місць, що занедбане. Або Кам"янець-Подільський на Хмельниччині. Це європейського рангу перлина. На Кам"янці можна заробити гроші, але старе місто там поросле бур"яном

Варто взятися за колиску козаччини — Чигирин на Черкащині. Там бодай справжній замок, крута гора.

Зараз ви читаєте новину «"В Батурині нема де навіть пообідати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі