неділя, 19 серпня 2018 22:49

50 рецептів коропа та вино з хмелем - як смачно відпочити у Польщі
6

Смажений у фритюрі короп та хлібці подають у замку Немодлін
Фото: Анна Балакир
Традиційний польський суп "журек" у хлібі
М'ясний рулет з клюсками та тушеною капустою готують в Сілезії по неділях
Виноградники "Гопле" в Пачкові
Вина "Гопле" вистоюються при температурі +14 градусів

Опольське воєводство Польщі лежить на кордоні з Чехією в Сілезії. Більший час було у складі Пруссії. Автохтонне населення називає себе німцями та сілезьцями. Культурне різноманіття вплинуло на кухню регіону, яка славиться серед польських та іноземних гостей.

Автор: Анна Балакир
  Традиційний польський суп "журек" у хлібі
Традиційний польський суп "журек" у хлібі

Місто Ополе - компактне, усі варті уваги заклади харчування знаходяться поруч. Якщо з Ринку звернути в одну з вуличок, почуєте запах радянської їдальні. Це - популярний заклад "Старувка", прикрашений всередині штучними квітами. Зі стелі звисають вентилятори з великими лопатями з комуністичних часів. Серед клієнтів - німецькі туристи-пенсіонери та місцеве населення. Тут можна дешево і смачно поїсти. Велика порція опольських вареників з картоплею та твердим сиром коштує 9 злотих - 65 грн.

Читайте також: Дух злої тітоньки Єлизавети та ночівля у газовні: чому відпустка в Сілезії буде цікавою та моторошною

За 35 км від столиці воєводства у селі Мошна в приміщенні палацу працює ресторан, постійно повний клієнтів. Його молодий шеф-кухар став відомий після появи на телебаченні у популярній програмі на зразок українського "Ревізору", де його високо оцінили. Ціни - помірні. Страви - смачні, представляють регіональну кухню. За 38 злотих - 273 грн - можна спробувати традиційний сілезький рулет з яловичини під соусом з клюсками і тушкованою на шкварках синьою капустою. Такий обід в Сілезії готують по неділях.

Автор: Анна Балакир
  М'ясний рулет з клюсками та тушеною капустою готують в Сілезії по неділях
М'ясний рулет з клюсками та тушеною капустою готують в Сілезії по неділях

Копчений короп є фірмовою стравою у замку містечка Немодлін.

"Тут проходить Опольський шлях коропа. У місцевості в ставах розводили коропів, - розповідає адміністратор замку пані Анна. - Замок Немодлін раніше утримувався за рахунок розведення коропів. Ця традиція тягнеться з XVI століття. Копчений короп - суто місцева родзинка. А також - хрустики з нього "фаворки". Їх готують у фритюрі, використовують місцеву олію з ріпаку. Перед цим рибу на ніч замочують у маринаді з молока, щоб не гірчила, і приправ. Обвалюють у солоному тісті".

На території замку відзначають Свято коропа. Цього року воно припадає на 7 жовтня. Рибу готують за щонайменше 50 рецептами. Це один з найвідоміших заходів у регіоні. Приймає багато іноземних туристів.

Автор: Анна Балакир
  Смажений у фритюрі короп та хлібці подають у замку Немодлін
Смажений у фритюрі короп та хлібці подають у замку Немодлін

Воєводство має своє пиво - "Намислув". Його виготовляють з XVII ст. Нагадує пиво зроблене за старими рецептурами, як "Жигулівське". Воно - світле. Загалом в регіоні п'ють світлі види пива, якщо на півночі країни - темні.

Останні два роки у регіоні можна придбати місцеве вино "Гопле". Його виготовляють у містечку Пачків. Виноградники розкинулися одразу поруч з центром. Виробництво, дегустація та продаж вина відбуваються поруч, у колишньому 200-річному корівнику.

"Гопле" називали гірку, на яку я малим ходив їздити на лижах. Тепер тут росте виноград, - розповідає працівник винарні Ришард Сиц. - У XVII-XVIII століттях тутешні винарні були ліквідовані кальвіністами, які засуджували вживання вина".

Виноробство у Пачкові відродив колишній спортивний автогонщик у 2005 році. Спершу купив тут невеликий палац.

"Саджанці винограду привезли з Німеччини та Франції, з місцевостей зі схожим кліматом, - продовжує Ришард Сиц. - Взагалі французи з півдня цікавляться нашим регіоном, бо у них клімат змінюється. А тут - стає схожий на той, який був у них 10 років тому. У нас лоза навіть краще розвинена, ніж у німецькій долині Мозель.

Автор: Анна Балакир
  Виноградники "Гопле" в Пачкові
Виноградники "Гопле" в Пачкові

Щороку "Гопле" створює 17 нових смаків вина. Ціни за пляшку починаються від 50-60 злотих - 400-430 грн. Це майже удвічі дорожче за імпортовані недорогі іспанські чи французькі вина.

"Ми усе робимо вручну, аж до розливу. Тут трактор тільки траву косить чи обприскує лозу. За ідентично зроблене вино за 60 злотих в західних країнах просять 60 євро, - каже Сиц. - Робимо лише сухе вино. У виноробних країнах будь-яке інше вважають відходом виробництва, його не вживають. Французи чи італійці знають: вечеря без сухого вина шкідлива. Солодке вино призводить до підвищеної кислотності, сухе її лікує. Однак напівсухе і напівсолодке як раз вживають у таких країнах, як Польща. Сухого тут не розуміють".

Автор: Анна Балакир
  "Гопле" виготовляє лише сухі вина
"Гопле" виготовляє лише сухі вина

Ришард Сиц придумав рецептуру вина з хмелем.

"У рислінг з цитриновими нотками додав свіжих шишок хмелю, - продовжує він. - Його промислова плантації є тут на горі. До експерименту підштовхнув випадок. Сомельє, які тут бували, чули у наших винах присмак живиці. Почали шукати. З'ясувалося, що аромат дає хміль. Джерела, які спускають звідти до виноградників, приносять його нотки. А я пішов далі - до рислінгу додав шишок хмелю. Вроцлавська фармацевтична фірма тепер хоче продавати його у маленьких пляшечках як заспокійливе".

Вина "Гопле" зберігають у темному приміщенні з 70 відсотками вологи. Круглий рік температура є на рівні 14 градусів. Окремі сорти вина тримають у бочках з французького дуба. Він дає присмак коньяку. Бочка коштує 6 тисяч злотих -43 тис. грн. Служить три роки.

Майже половина усіх іноземних туристів Опольського воєводства - німці. До війни на Донбасі приїжджало багато туристичних груп з України. Зараз українські туристи, переважно, люди, які самостійно організовують свою подорож.

Зараз ви читаєте новину «50 рецептів коропа та вино з хмелем - як смачно відпочити у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі