вівторок, 20 березня 2007 15:41

За місяць об"їхали пів-Америки

Киянин Вадим, 22 роки, навчається в Національному авіаційному університеті. За студентською програмою "Ворк енд Тревел" у червні 2006 року поїхав попрацювати до Сполучених Штатів. На зароблене увесь вересень подорожував Америкою.

— На роботу вирішив їхати в штат Огайо, — розказує Вадим. — Вакансію знайшов через київську фірму "Колізей". Підписав із ними контракт, з яким пішов до посольства. Я не дуже перебирав, чим заробляти в Штатах. Погодився бути рятувальником у парку водних атракціонів. Учився на місці. Нас перевіряли на уважність — час від часу кидали у воду ляльку. Якщо побачив і за 30 секунд витяг її — твоє щастя. Інакше могли звільнити.

Працював понадурочно, щоб заробити побільше. Студенти-заробітчани жили в котеджах для працівників на території парку. Так було дешевше і до роботи ближче.

До вересня Вадим назбирав грошей і разом із парою чеських студентів купив стару машину. Домовилися з керівництвом аквапарку, що працюватимуть три дні на тиждень. Решту часу мандрували. Об"їздили пів-Америки. Побували в Чикаго, Вашингтоні та Нью-Йорку. За день намотували по 800 миль.

— Американці були привітними, не раз допомагали, — веде далі Вадим. — Збираючись до Америки, я згадував дотепи Задорнова про цю країну. Однак вона зовсім не така, як розказують росіяни. А от харчі у Штатах препогані. Так і не бачив, щоб американці самі готували їсти. Обходяться мікрохвильовками і тостерами.

Якось отруїлася гамбургером

Студентка Юлія Мочерняк, 20 років, із Чернівецького університету торік теж працювала в США. Була спортивним інструктором у літньому дитячому таборі в Північній Кароліні. 2,5 місяця тренувала дітей заможних американців. Документи подала на студентську програму "Айсітіпі програм". Від табору до Атлантичного океану — дві години автобусом. Там навчилася грати в гольф і великий теніс, каталася на водних лижах. Подорожувала теплоходом.

Найбільше втомлювали їхні "коледж найт" — вечори уболівальників. Щотижня діти збиралися командами на майданчику і кричали, уболіваючи за свою школу. Перемагали ті, які перекрикували всіх. Галас був оглушливий. А надворі спека 40°С. На вихідні працівників табору автобусом вивозили в місто. Часом підвозили й школярки.

— Сімнадцятирічним дітям американці купують авто, — каже Юля Мочерняк. — Кофтина або джинси з натуральної тканини коштують до 20 доларів. Косметика дорожча, але значно краща за нашу. У ресторані готують не ліпше за дешеві забігайлівки. Овочевий салат із сирком обійдеться в 10–12 доларів, із м"ясом курки — в 15–16. Морква, помідори, капуста в салатах нарізані грубими шматками. Порції величезні. Усе готують із напівфабрикатів. Супів не подають. Коли я замовила суп, з кухні принесли підозрілу рідину. Пакетик української "мівіни" після Америки здавався мені смакотою. М"ясного їла дуже мало, бо якось отруїлася гамбургером. Ніякий спорт не допоможе американцям схуднути, якщо їстимуть так багато.

На зароблене Мочерняк з"їздила до Нью-Йорка. Місяць відпочивала в знайомих на Брайтон-біч. На початку 2007-го Юлі знову прислали зі Штатів запрошення на роботу.

Працевлаштування обійдеться в 2 тисячі доларів

Поїхати на роботу або навчання до США українські студенти можуть на строк до чотирьох місяців. У Києві на програму "Ворк енд Тревел" приймають в офісі на Хрещатику, 46б. У Львові спершу треба скласти письмовий тест на вул. Глібова, 6/1. Офіси "Ворк енд Тревел" є в більшості обласних центрів. Співбесіду треба пройти до 31 березня.
Анкету заповнюють англійською. Студентам допоможуть вибрати працедавця. Із договором про прийом на роботу проходять співбесіду в посольстві США.
За пошук роботодавця, контракт, страховку, консульські збори, візу, авіаквитки туди й назад студент має заплатити щонайменше $2 тис. За літо можна заробити $3–10 тис.

Зараз ви читаєте новину «За місяць об"їхали пів-Америки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі