середа, 06 червня 2012 05:15

В'єтнамці розкидають на вулицях гроші

Автор: фото З САЙТА WWW.igorvinogradov_livejournal.com
   На дорогах В’єтнаму найбільше порушення, коли хтось їде без шолому. Правил дорожнього руху майже ніде не дотримуються
На дорогах В’єтнаму найбільше порушення, коли хтось їде без шолому. Правил дорожнього руху майже ніде не дотримуються

Киянин 25-річний Євгеній Тимофєєв місяць прожив у в'єтнамському курортному місті Нячанг. Працював там звукорежисером.

— Добирався двома літаками. Спочатку летів із Києва в місто Сайгон 11 годин. Потім — годину до міста Нячанг на узбережжі Південно-Китайського моря. Переліт в обидва боки коштував 1200 доларів. Готелі у В'єтнамі дешеві. Місяць жив у комфортній кімнаті за 200 доларів. Автобуси далекого слідування мають два яруси спальних місць. Схожі на плацкартні вагони. Не такі зручні, але це все одно краще, ніж 12 годин їхати втомленим у кріслі.

Євген потрапив на святкування китайського Нового року в лютому. Це єдине офіційне свято в країні. Гуляють 10 днів поспіль.

Перед святом на кущах уздовж вулиць розвісили гірлянди та ліхтарі. Увечері запалювали їх, не гасили до ранку.

Перші три дні святкують із родиною, а потім просто відпочивають від роботи. У кожному домі є статуї Будди. Дехто ставить також вівтарі, зі свічками та квітами. Щоб задобрити богів, в'єтнамці розкидають на вулицях гроші. Вірять, тоді вищі сили дадуть успіх і здоров'я. Викидають лише фальшиві купюри. Справжні паперові відрізняють за наліпкою із прозорої плівки.

На вулицях постійно викидають сміття, але так само швидко його прибирають. Дорогами їздять комунальники і збирають непотріб у великі пакети. Перевозять їх на мопедах.

— Майже ніде не дотримують правил дорожнього руху. Єдине, за що може зупинити поліція — коли на мопеді їдуть без шолому. Люди на автівках можуть їхати зустрічною смугою, при цьому ще й сигналити, якщо їм не поступаються. За кермом сидять п'яні, ніхто нічого не скаже. Коли я добирався на таксі з аеропорту, водій "підрізав" поліцейського на мотоциклі.

Суп їдять паличками

Сім'я в'єтнамців за вечерею з'їдає тарілку гострого червоного перцю. Водою не запивають.

Якось зі знайомим в'єтнамцем зібралися у джунглях скупатися у водоспаді. Перед цим на ринку купили живу курку. Знайомий її зарізав і одразу зварив. Потім зірвав листок пальми, загорнув у неї м'ясо. Узяли їжу з собою. Коли скупалися, вирішили поїсти. В'єтнамець їв курку, вмочуючи у напівпрозорий соус. Я теж спробував. Виявилося таким гострим, що ледь не знепритомнів, — розповідає Євген Тимофєєв.

Місцеві їдять кавуни, банани та ананаси із сіллю та приправами.

Навколо міста всюди росте цукрова тростина. Сік із неї продають на кожному кроці.

— В'єтнамський суп навчився їсти паличками. Він такий густий, що ложкою черпати незручно — усе випадає. У правій руці тримають палички — ними витягують із супу тверді продукти. Одночасно у лівій — ложку, щоб вибирати рідке.

 

Зараз ви читаєте новину «В'єтнамці розкидають на вулицях гроші ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі