пʼятниця, 25 лютого 2011 08:30

У музеї пригощають пивом

— Приїхав до Львова на вихідні поводити козу, — каже 25-річний Сергій Усік з Дніпропетровська. Його запросив товариш Олександр Чернологов, 23 роки. — Довго не міг зрозуміти, що це означає. Виявляється, так львів'яни називають походеньки по різних пивних закладах. За вечір реально відвідати не менше трьох генделиків. А якщо дуже постаратися, можна обійти і десяток.

Із Дніпропетровська Сергій виїхав по закінченні робочої п'ятниці — о 18.40. В обід наступного дня був у Львові. Перш за все поїхав у хостел на вул. Курмановича — місце там забронював через інтернет. За ніч у 4-місному номері заплатив 60 грн.

— Як доїхати до хостелу, детально описано на їхньому сайті. Добирався двома маршрутками з пересадкою, потім ще кілометр ішов пішки закинутими заводами. Але приміщення справило хороше враження — світлі чисті кімнати, доступ до інтернету. Багато історій чув про проблеми у Львові з водою. Але тут все було нормально — одразу ж прийняв теплий душ.

О 16.00 Сергій зустрівся з Олександром на пл. Галицькій у центрі міста.

— Я у Львові не вперше, тому архітектура мене не надто цікавила, — каже Сергій. — Пішли в "Дім легенд". Це велетенське кафе, що займає цілий будинок. Коридори вузькі, туди-сюди бігають офіціанти, проступитися важко. Ми сіли в "кімнаті часу" — усі стіни прикрашені зображеннями годинників. Я замовив гаряче пиво, коштує 15 гривень. Офіціант приніс 250-грамовий бокал із трубочкою, прикрашений лимоном. Просто коктейль якийсь, не сподобалося. Зате закуски там чудові — замовили за 25 гривень пивний набір, ледве з'їли половину. Із "Дому легенд" пішли в "Кумпель". Там теж спробував гаряче пиво за 25 гривень — смачне, з купою спецій, цитрусами.

Друзі перейшли в "Медівню" на вул. Краківській.

— Саша сказав — якщо не пробував медовухи, вважай, не був у Львові. Замовили півлітрову пляшку за 60 гривень. На закуску взяли квашені огірки з медом. Було смачно, а коли піднявся, щоб іти геть, зрозумів, що вже доволі захмелів. Було вже за північ, і ми вирішили завершити вечір попсовою "Криївкою". Але там не було місць. Охоронець, одягнений у костюм бандерівця, запропонував піднятися нагору. Там є "Масонська ложа" — як вони кажуть "Найдорожча ресторація Галичини". Коли заглянув у меню, злякався — найдешевше пиво коштує 140 гривень. Але Саша заспокоїв — виявляється, для власників клубних карток ціни вдесятеро нижчі.

Наступного дня Олександр повів гостя в Музей пивоваріння. Він розташований у підвалі пивоварні.

— Квиток коштує 18 гривень. Воно того вартує. Особливо сподобалися полиці з пивними пляшками столітньої давності. Думаю, з таких бутилок навіть смак напою кращий. А ще вразила колекція етикеток. У кінці нам дали по бокалу пива і завели в кінозал. Сьорбали напій і переглядали фільм про пивоварню.

Увечері Сергій вирушив додому. На дводенну поїздку витратив трохи менш як 1 тис. грн. Майже половину — на пиво.

Дегустації відбуваються кожні дві години

Історик 39-річний Ігор Лильо проводить пивні екскурсії Львовом. Одноденний тур коштує 380 грн з особи, дводенний — 430 грн. Гасло його мандрівок — "Тверезим не вийде ніхто!". Основні клієнти — туристи зі сходу України, Санкт-Петербурга та Польщі.

— Ми не ставимо за мету накачати людину пивом, — розповідає. — Турист отримує повноцінну екскурсію містом. А окрім цього, кожні 1,5–2 години відбуваються дегустації пива. Людина пробує п'ять видів цього напою. Відвідуємо "Кумпель", "Хмільний дім Роберта Домса", "Старгород", "Масонську ложу" або "Криївку".  Якщо є можливість, даємо подивитися на процес приготування напою. А в кінці видаємо сувенірний "пивний паспорт". Такі часто шукають колекціонери. Дзвонили вже чехи, росіяни і німці.

Зараз ви читаєте новину «У музеї пригощають пивом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі