середа, 08 травня 2013 06:45

"Під рюкзаком знайшла 150 доларів. Хтось дав мені милостиню"

Автор: фото: REUTERS
  Прочани несуть хрести на острів Ліндісфарн, за два кілометри від північного узбережжя Англії. Протока міліє у відпливи. У замку-монастирі Ліндісфарну були написані найдавніші англійські літописи. Острів вважають святим
Прочани несуть хрести на острів Ліндісфарн, за два кілометри від північного узбережжя Англії. Протока міліє у відпливи. У замку-монастирі Ліндісфарну були написані найдавніші англійські літописи. Острів вважають святим

Вінничанка Світлана Масліч, 35 років, їздить за кордон паломницькими турами з римо-католиками. Побувала в 10 країнах.

— Торік на зустріч із Папою до Іспанії їхали через Італію, Францію, Австрію. На день зупинялися в Будапешті, Барселоні, перед тим — у Польщі. За 300 євро два тижні їздила Європою. Найдешевше обійшлось паломництво до Варшави, близько 300 грн. Їжа, ночівля та екскурсії були безплатні.

Католики їдуть у Європу, а православні частіше на Святу землю в Ізраїль, до Греції на Афон. Про розклад поїздок дізнаються у православних і католицьких храмах.

— Доки не відкривали візи до Ізраїлю, на Святу землю добиралися через Єгипет. Летіли туди, а вже звідти купували екскурсію в Єрусалим, — розказує вінничанка Марина Богданова, 40 років. — У Віфлеємі нас зустрів і поселяв у готелі араб, який говорив чистою українською, бо закінчив Львівську політехніку. А в Йордані екскурсоводом був єврей з Узбекистану, який знав російську.

Паломники найшвидше отримують візи й проходять митницю. На кордоні їх пропускають без черги, речей не перевіряють.

— Торік у травні дорогою до Німеччини перетинали україно-польський кордон. Із подружкою допомогли нашим "човникам" перевезти контрабандні цигарки. З собою можна брати пару пачок, а в торгашів були набиті сумки. По блоку розкидали в наші рюкзаки, — згадує вінничанка Наталія Фінклер, 37 років.

Попередньо паломники домовляються про ночівлю в храмах. Поляки та італійці часто забирають їх додому.

— У Польщі дорогою до Щецина зламався автобус. Поляки чекали нас у церкві до другої ночі. До прийому зварили борщ і картоплю. Борщ по-їхньому — це відвар з буряка, який розливають у кружки. А картопля була в мундирах. Під Бонном ночували в клубі мисливців. Було тісно, бо ще приїхав автобус білорусів.

День паломників починається молитвами. Закінчується службою та причастям. Людям, які не ходять до церкви, в таких поїздках нецікаво. В групу попав хлопець, який спав на молитвах. Його весь час будили. Дівчатам наказали не брати майок й шортів. Пояснили, що спідниця має закривати коліна, а футболка плечі. У хлопців мусять бути шорти нижче колін.

— Вісім років тому подорожувала до католицького храму Трьох Царів у німецькому Кельні. Щоб оплатити подорож, продала телевізор. Узяла його за тиждень до того у кредит. Після ранкової меси в Дюссельдорфі знайшла під своїм рюкзаком 150 доларів. Про знахідку оголошували в гучномовець. Ніхто із групи грошей не губив. Хтось вибрав мене, щоб дати милостиню, — припускає паломниця Ірина Хавруцька, 38 років. — Були і трагічні пригоди. На Соловки їхали помолитися за тих, хто не вижив у таборах. У 50-річного киянина там стався серцевий напад. У нього на Соловках загинули батьки. Батюшка, який супроводжував нашу групу, відспівав його. Тіло залишили в морзі у місті Медвежин, де це сталося.

У туалеті облило водою

— Як тиждень-два сидиш в автобусі, набрякають ноги, шия та копчик. Треба мати з собою дорожню подушку та спальний мішок. На всіх зупинках лягала, щоб розрівнялася спина. На вулиці ноги викладала на дерево, бо не влізали у жодні капці, — каже Світлана Масліч.

Автобус зупиняється кожні 2 год. на паркінгах. Там є безкоштовні туалети з гарячою водою, милом.

— У Німеччині зупинилися на платній парковці. Двоє паломниць хотіли зекономити на туалеті. Пожаліли 1 євро. Перша вийшла і притримала двері, щоб зайшла друга. Як тільки двері за нею закрились, дівчину всю обдало водою. Система так влаштована, що після кожного відвідувача автоматично миє всю кабінку.

Зараз ви читаєте новину «"Під рюкзаком знайшла 150 доларів. Хтось дав мені милостиню" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі