вівторок, 27 листопада 2007 15:12

Ольга Гарусєва катається на лижах із чотирьох років

Автор: фото: з родинного архіву Ольги Гарусєвої
  Син Ольги Гарусєвої Артем торік на горі Звенів, що у Львівській області. Тоді йому було три з половиною роки
Син Ольги Гарусєвої Артем торік на горі Звенів, що у Львівській області. Тоді йому було три з половиною роки

"Наша родина починає лижний сезон наприкінці листопада, а закінчує на початку травня, — розповідає Ольга Гарусєва, 27 років, з Ужгорода. — Я перейняла цю традицію від батьків і запровадила у своїй сім"ї. Ми вже об"їздили всі закарпатські траси. Як тільки випадає вихідний день — одразу їдемо кататися. Торік, щоправда, в нас снігу майже не було, то знайомилися з трасами Львівської області. А цього року лижний сезон розпочався вчасно".

Ольгу батько поставив на лижі в чотири роки. Своєму синові Артему вона вперше одягла спорядження в півтора. Нині йому чотири з половиною роки.

— Уперше з Артемом ми поїхали до Свалявського району в село Квітка Полонини, — розказує жінка. — Для початку дитина має відчувати лижі. Щоб навчитися ходити в них по снігу та зрозуміти, як вони ковзають.

Торік Ольга прив"язувала малого довгою мотузкою до себе:

— Трохи притримувала, аби не дуже швидко їхав. Але тренер з катання, побачивши наш експрес-метод, сказала, що так робити не варто. Цього року ми купили Артемові шолом. Вважаю, що він уже дорослий, аби кататися самому.

Якщо тренер навчає групу відпочивальників, то його послуги обійдуться від 40 грн з людини. Індивідуальне навчання коштуватиме 150–170 грн.

На вихідні Ольга з друзями їздить до селища Верхнє Студене, що в Межигірському районі на Закарпатті, біля Бескидів. Там у місцевої бабці молодь винаймає хатку по 15 грн з людини. За ці гроші знімають одну велику кімнату. Усередині біля печі є стіл та лежак. На ньому може вміститися до 10 осіб.

На відпочинок "дикунами" краще брати спальний мішок

— На такий відпочинок "дикунами" краще брати спальний мішок. Винаймаючи кімнату в місцевих, — попереджає Ольга, — треба бути готовим, що всі зручності у дворі. Ми підтюпцем, по снігу бігали до туалету.

Доба проживання на турбазах у Студеному коштуватиме від 130 грн. Підйомник — 5 грн. Довжина траси 700 м. Лижне спорядження там, як і на більшості баз, обійдеться приблизно в 50 грн на день. Ціна квитка на електричку з Ужгорода до цього села — 15 грн. Із Києва можна доїхати будь-яким поїздом на Закарпаття. Виходити на станції Бескид.

— Хороша траса є недалеко від Воловця, у селищі Пилипець Межигірського району на Закарпатті, — веде далі жінка. — Торік возили туди наших друзів із Києва. Якщо їхати зі столиці, то треба виходити у Воловці. Звідти ходять маршрутні таксі.

Там на горі Магура траса цікава і для початківців, і для професійних лижників. Це значить, що спуск не прямий, — пояснює Ольга, — а постійно змінюється. Є горбики і впадини. Сам спуск довжиною до трьох кілометрів.

Винайняти пристойну кімнату з усіма зручностями на турбазі чи приватному секторі в Пилипці можна за 40–50 грн. Харчування недороге. За словами Ольги, кияни були приємно  вражені й сервісом, і цінами. За вихідні витратили на відпочинок 350 грн з людини.

— Торік 8 березня ми вирішили відсвяткувати в "Буковелі", що на Івано-Франківщині. Їхали з Ужгорода машиною. Зупинятися в тамтешніх турбазах невиправдано дорого, — вважає Ольга. — Навіть за менші гроші можна з"їздити за кордон. Тож ми з друзями винайняли кімнату в хатці за 10–15 кілометрів від спуску. Коштувало це 40 гривень з одного. Ґазда частував нас сніданком і постійно пропонував кавусі.

На Буковель краще приїздити з самого ранку, каже жінка.

— До 8.30 ранку абонемент на підйомник обійдеться в півціни. Торік ми платили 150 гривень з одного. Тим, хто приїжджає машиною після одинадцятої, майже немає де припаркуватися — все всипане машинами.

На лижний курорт "Синяк" Мукачівського району добре їздити удосконалювати техніку катання, вважає Гарусєва. Траси там рівненькі. Але зазвичай багато відпочивальників.


Куди поїхати на лижі в Івано-франківській області


 Місце зупинки Як їхати залізницею з Києва   Скільки коштує доба проживання на 2-х осіб, грн* 
 м. Косів  до Івано-Франківська, Коломиї або Чернівців. Звідти
до Косова маршруткою (відправлення з вокзалу щогодини)
 "Байка" 200–250, без харчування.
Турготель "Косів" — 180–130, без харчування
 смт Верховина  до Івано-Франківська, звідти автобусом чи маршруткою  "Садиба Спаських" — 120 грн, без харчування.
"Над Черемошем" — 160, без харчування
 с. Яблуниця  до Івано-Франківська, звідти автобусом "Івано-Франківськ — Яблуниця" або маршруткою  "Смерекова хата" — 350, без харчування.
"Горгани" — 250, без харчування
 с. Ільці  до Івано-Франківська, звідти маршруткою  Садиби: "Шум Черемоша" — 200, триразове харчування.
"У Катерини" — 300, триразове харчування
 с. Поляниця  до Івано-Франківська, звідти маршруткою  "Красна поляна" — 300, "Синя гора" 150–200, без харчування


* Ціни за проживання на вихідних зазначені терміном до 25 грудня. У кожному готелі за додаткову плату пропонують одно-дво- чи триразове харчування

У фінському тунелі є дві траси для катання


У фінському містечку Уусікаупунки ізраїльська фірма "Полігал Пластікс Індастріал" побудувала перший у світі тунель для катання на лижах і роликових ковзанах. Кілометровий тунель розділено довгою стіною на два відсіки. Один коридор має асфальтоване покриття для катання на роликових ковзанах і дошках. Там температура +8°С. В іншій частині весь рік лежить сніг і підтримується температура -2°С. Стіни тунелю вкриті прозорими призмами, які відбивають теплове випромінювання, але пропускають сонячне світло.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Гарусєва катається на лижах із чотирьох років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі