вівторок, 02 вересня 2008 15:04

Наприкінці літа екскурсійні тури дешевшають наполовину

Автор: фото: REUTERS/Nikolay Doychinov
  Під час оксамитового сезону охочих намастити тіло лікувальними грязями в місті Бургас у Болгарії не меншає. Однак у другій половині вересня туристи неохоче відвідують місцеві пляжі, бо починається сезон вітрів
Під час оксамитового сезону охочих намастити тіло лікувальними грязями в місті Бургас у Болгарії не меншає. Однак у другій половині вересня туристи неохоче відвідують місцеві пляжі, бо починається сезон вітрів

В оксамитовий сезон українці найчастіше їдуть до Туреччини, Єгипту, Хорватії та Чорногорії. У вересні денна температура повітря у цих країнах не вища +30°С, море прогрівається до +25. Ціна семиденної путівки на одного в чотиризірковий готель становить у середньому від $600. За такий самий відпочинок у Греції, Італії, Португалії та Іспанії сплачують від $1400.

— Ціна на всі тури знизиться тільки наприкінці вересня, та й то незначно — на три-п"ять відсотків, — переконує Володимир Іванов, 31 рік, менеджер столичного турагентства "Пріматур". — Проте в Іспанії оксамитовий сезон закінчується раніше, ніж в інших країнах, тож після 20 вересня на поїздці туди можна буде зекономити майже 200 доларів.

За словами чоловіка, оксамитовий сезон на півдні Іспанії, на курорті Коста-дель-Соль, триватиме до 20-х чисел вересня. Потім море буде холодним. Однак на півночі, на Коста-Брава, тепло й у жовтні. Ціна за відпочинок в обох частинах є однаковою.

— Бачите, країна одна, а клімат — різний, — зауважує Іванов. — Щоб на місці не було несподіванок, раджу туристам уточнювати температуру в продавця туру і про всяк випадок самостійно з"ясовувати температуру повітря й моря на сезон, коли запланували подорож.

Наприкінці вересня, за словами менеджера агенції "Пріматур", прохолодно буде й у Греції. Для мандрівки країною це найкращий час, а от температура води знизиться до +19°С. Відпочинок у Хорватії також закінчується першого осіннього місяця.

Країна одна, а клімат — різний

— Останні років шість їжджу на море в Болгарію виключно під час оксамитового сезону, — розказує Тетяна Сулужина, 37 років.

Для Сулужиної вересень — найкращий час для відпочинку. Жінка пояснює, що відпочивальників на пляжі значно менше — діти і студенти вже на навчанні. А загоряти можна до половини місяця.

— Після 20-го числа на тамтешніх пляжах починається сезон вітрів, — веде далі жінка. — Море ще тепле, однак дує стрімкий, хоч і теплий вітер. Загоряти в цей час незручно — пісок набивається у волосся та очі. Ти думаєш тільки про те, як би сховатися від нього. Тому раджу в цей період подорожувати країною.

За словами столичних туроператорів, під час оксамитового сезону попит на екскурсійні тури знижується.

— Наприкінці серпня — на початку вересня туристичні маршрути Європою часто "горять", — запевняє Олександра Фролова, 24 роки, менеджер із продажу путівок столичної агенції "Трайдент". — У цей період ще вельми спекотно, тому подорожувати автобусом важко навіть із постійно увімкненим кондиціонером.

За її словами, екскурсійний автобусний тур Європою на цей час можна купити зі знижкою 40–50%.

— Торік їздила за християнською програмою в Іспанію, — згадує киянка 32-річна Василіса Романова. — У нове місто ми зазвичай приїжджали в обід, під час сієсти. Через спеку там не працюють магазини, а столики, що на вулиці, в кафе не обслуговують — іспанці відпочивають у приміщеннях із кондиціонерами. Тож ми, група українських туристів, мокрі від спеки бігали з фотоапаратами старовинними провулками при температурі повітря плюс 40°С.

"Гарячу" путівку запропонують за кілька днів до вильоту

— Наприкінці червня за "гарячим" туром я відпочила в Туреччині, — розказує киянка Вікторія Кочубей, 33 роки. — А минулого тижня повернулася з "гарячого" туру в Хорватії. Хоч більшість операторів і запевняють, що влітку нічого не "горить", це не так.
За словами Кочубей, треба в кількох туристичних агенціях замовити тур: зазначити країну та рівень готелю для відпочинку. Путівку працівники турагентства запропонують за 3–4 дні до вильоту.
— Я сама деякий час працювала в турбізнесі, тому знаю: більшість агентств улітку пропонують дешеві тури співробітникам і знайомим, — веде далі жінка. — Однак якщо бути настирним, обов"язково можна натрапити на "гарячу" путівку.

Зараз ви читаєте новину «Наприкінці літа екскурсійні тури дешевшають наполовину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі