неділя, 24 грудня 2006 16:31

На свята до Єгипту треба летіти зі своєю горілкою

"Я вперше прилетів у Шарм-Ель-Шейх на католицьке Різдво. Про свята там нагадувала лише ялинка в холі готелю. Це було круто. В Києві сніг і мороз мінус п"ятнадцять градусів, а там — сонце, море і повітря плюс двадцять чотири, — розповідає киянин Владислав Станіцький, 36 років. — Вертепів і колядок не було. Взагалі нічого нашого там немає. Навіть алкоголю".

— Половина наших людей виходять із літака в Єгипті п"яними, — розповідає приватний підприємець Михайло Зітинюк, 32 роки, з Верховини на Івано-Франківщині. — Хлопці протягом рейсу замовляли собі добавки, а після приземлення літака попросили в стюардеси алкоголю й допили всю горілку, яка була на борту. Мені пояснили, що в Хургаді пити спиртне нашим людям не дозволяє жара.

25-річна киянка Аліна  чотири рази відвідувала Єгипет і незабаром збирається поїхати ще.

Кругом молоді араби з автоматами

— Не треба забувати, що Єгипет — це Африка і європейського сервісу за межами готелю немає. Їдучи до нього вперше, не забудьте прихопити із собою медикаменти, крем для засмаги і свій алкоголь. На крайній випадок можна отоваритися в магазині "Дьюті-фрі" біля аеропорту, — радить дівчина. — Фрукти краще купувати в супермаркетах, а сувеніри — у великих центрах. Ціни такі ж, як на базарі. Але можна бути певним, що вас не надурять.

За словами Аліни, молодій дівчині по вулицях Хургади краще ходити в супроводі чоловіків.

— Автомат Калашникова в Арабській Республіці Єгипет — дозволена зброя. Виходиш за готельний комплекс, а кругом молоді араби з автоматами. Там важко почуватися у безпеці.

Місцеві єгиптяни люблять торгуватися. Якщо ціни ніде не написані, то можете довго сперечатися за вартість. І хоч  "Ваня, привет, как дела" знає кожен мешканець Єгипту, вести торги краще англійською чи німецькою.

— У мене один араб за плівку до фотоапарата просив п"ятдесят єгипетських фунтів. Я сторгувався на двадцять п"ять. А він уточнює — це в доларах. Я не відійшов від нього, поки не збив ціну на наші п"ятнадцять гривень, — каже Михайло Зітинюк.

Чоловік попереджає, що найчастіше туристів обдурюють гіди. Замість екскурсії ведуть їх до магазину, з яким мають договір і де продають "самий настоящий" папірус. Або кажуть: "Навіть той, хто не збирається плавати, мусить купити рятувальний жилет за десять доларів". До речі, долари та єгипетські фунти в обмінниках у готелі обійдуться дорожче, ніж у місті, на вісім-десять відсотків.

Останній раз Михайло Зітинюк їздив до Єгипту в грудні цього року. Брав із собою 5-річного сина.

— У дитини від зміни клімату був шок. Але хлопчик не хворів. У грудні в Хургаді плюс тридцять, температура Червоного моря плюс двадцять, двадцять п"ять. Єдина проблема зимового відпочинку — сильний і прохолодний вітер на узбережжі.

Перед вильотом краще позначити свою сумку

Перше, що слід пам"ятати, збираючись до Єгипту, — взяти в літак літній одяг, каже Михайло Зітинюк. Друге — позначити свій саквояж стрічкою або наклейкою.
— Я прилетів у аеропорт Шарм-Ель-Шейха, не знаючи англійської мови. Доки заповнив тою англійською документи... Приходжу по багаж, а його нема — хтось уже взяв. У міліціонера питаюся по-гуцульськи: де він дівси? А він мені каже: "Бери цю сумку та їдь у свій готель". Там приносять мені другу валізу, схожу на мою. Відкриваю — вона жіноча. По білизні бачу. Сиджу в теплій куртці й штанях. Легкий одяг лишився в саквояжі. А ще в сумці й горілка домашня була, і все, що треба із собою. Сиджу так дві години. Дзвонять — знайшлася сумка. Приносить її носильник, і я аж обрадувався, бо бачу, що це знов не моя валіза. Думаю, може, хоч чоловіча — щось із одягу підійде. Але помилився — знову дамська, років на двадцять молодшої жінки. На третій день знайшли ще одну торбину. Приходжу сваритися, а на видачі два чорношкірі амбали відпускають багаж. Я навіть не заглядав досередини. Думаю, добре, хоч буде в чому сувеніри додому везти. То нарешті були мої речі.
Зітинюкові в готелі пояснили: сумки переплутала молода пані. Вона не летіла їхнім рейсом, а лише мала забрати з-поміж багажу передачу. Не роздивляючись довго, жінка вхопила сумку Михайла.

Візу оформляють за 15 хвилин після прильоту

Тури до Єгипту популярні в українців, бо добре організовані, — пояснює Павло Григораш, 23 роки, з компанії "Пегас Туристик".
— Перед святами здійснюється близько п"ятдесяти авіарейсів на тиждень із великих міст України. Вибір готелів широкий, а оформляти візу треба п"ятнадцять хвилин після прильоту. На минулорічних святах послугами "Пегас Туристик" скористалися майже тисяча українських туристів.
За словами Григораша, в недорогих єгипетських готелях на Новий рік та Різдво святкова вечеря представлена "шведським столом", але із широким асортиментом страв. Організовується східне шоу з танцями живота і шоу факірів.
— А ось замовити новорічний стриптиз майже нереально. Єгипет — східна країна зі своїм світоглядом. Еротичні розваги в ньому вважаються неприпустимими.

Зараз ви читаєте новину «На свята до Єгипту треба летіти зі своєю горілкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі