четвер, 30 серпня 2012 06:15

Мусульмани тримають цигарку в лівій руці

— Мої батьки понад 20 років тому переїхали до Парижа із Тунісу, що в Північній Африці. Добре знаю арабську і всі мусульманські традиції. На батьківщині буваю як турист, — каже 24-річний Йосеф Халаоуа. Приїхав у Київ гостювати до друга.

Туристкам у Тунісі радять закривати хусткою голову і плечі, носити довгі спідниці чи штани. Чоловікам не можна ходити в шортах.

— Ставлення до жінок пом'якшало. Президент дозволив їм відмовлятися від шлюбу. Досі їх примушували виходити за того, кого підберуть батьки. Тепер ідуть під вінець із 17 років. Раніше заміж видавали й 14-річних.

Мусульманські чоловіки багато курять. Тримають цигарку в лівій руці.

— За Кораном, права має служити лише для добрих справ. Жінки теж курять, але так, щоб ніхто не бачив. Заходять в арки будівель, ховаються за кущі. Як побачать жінку із сигаретою, її не вб'ють. Але піде поголос, що вона погана матір і дружина.

У найспекотніші місяці літа робочий день у Тунісі триває до обіду.

— Працюють без обідньої перерви до 13.00, потім ідуть додому. Коли спека спадає, графік повертається у звичне русло, на роботі сидять до п'ятої-шостої вечора.

Удома тунісці багато їдять, навіть у спеку.

— У країні довго тривали війни, люди помирали від голоду. Відколи настали мирні часи, майже кожен може собі дозволити нормально харчуватися. Запровадили традицію накривати розкішні столи — люди досі радіють їжі. Жоден вихід "у люди" не обходиться без трапези. Минулого разу був у тітки, вона приготувала вісім страв. Так наївся, що дихати не міг. Увечері пішли погуляти, то вона купила нам іще по шматку піци, бо так треба.

Заведено, що батько родини будує перший поверх власного будинку. Коли виростає син, зводить другий поверх, онук — третій. Члени родини наступних поколінь збирають гроші на нову земельну ділянку і дім. За власне житло у Тунісі платять 500 грн щомісяця на наші гроші. Але якщо будуватися ще не закінчили, плати не стягують.

— У спальних районах майже всі будинки стоять недофарбовані, видно цеглу. Ставлять у дворі бетономішалки, розкладають інструменти. Удають, що роботи тривають, хоча всередині дім розкішно умебльований і оснащений найсучаснішою технікою.

Йосефів батько привіз до Франції кількадесят жасминових кущів. Ця рослина у Тунісі — символ кохання, миру і спокою.

— Коли чоловік хоче познайомитися із жінкою, він дарує їй жасмин. Якщо приймає, то не проти спілкуватися. Неодружені чоловіки носять квітку за лівим вухом. Якщо за правим — мають родину.

Зараз ви читаєте новину «Мусульмани тримають цигарку в лівій руці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі