четвер, 30 червня 2011 05:00

Готельні номери не замикають

Киянка 44-річна Яніна Гаврилова на вихідних відвідала місто Бахчисарай, що в центральній частині Криму. Їхала 17 год. поїздом до Сімферополя, далі — півгодини автобусом.

— Винайняла гарний одномісний номер у приватному готелі за 300 гривень на добу. Коли зачиняла двері на ключ, чоловік із сусіднього номера побачив це і порадив залишити двері незамкненими. Бо хазяйка готелю, кримська татарка, образиться через мою недовіру, — розказує Яніна.

Киянка відвідала Ханський палац у старій частині міста, на лівому березі річки Чурук-Су. Це єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури. Побудований у XVI ст. Так мусульмани хотіли втілити образ райського саду.

Біля палацу хлопці запрошують туристів до татарського ресторану.

— Кухня дуже смачна. Особливо сподобалися маленькі м'ясні пельмені в бульйоні. У столовій ложці штук 10 уміщається. Страва називається юфакь аш. Із солодкого запропонували чак-чак. Це таке запечене тісто з медом. На триразове харчування за два дні у Бахчисараї витратила 380 гривень.

Біля продуктового магазину літня татарка продає шербет, рахат-лукум, пахлаву. Сидить на розкладному стільці, солодощі виклала зверху на велику сумку.

— Продавщиця розказала, що шербет насправді не татарські солодощі, а узбецькі. Просила нікому не розповідати, бо купувати не будуть. Місцевим важко заробляти на життя. Багато хто продає сувеніри. Багатші відкривають готелі й ресторани.

Двоє туристів із Польщі підходять до Фонтану сліз на території Ханського палацу. Один кладе у воду троянду, працівник музею відразу її прибирає.

— У них є традиція класти у верхню чашу фонтану дві свіжі троянди щодня. Але робити це можна лише тим, хто тут працює.

1820 року на цьому місці побував російський поет Олександр Пушкін. Прийшов із двома трояндами — червоною та жовтою. Відтоді працівники палацу запровадили традицію щодня класти квіти. Червона троянда символізує кохання, жовта — розлуку. Після поїздки до Криму Пушкін написав поему "Бахчисарайський фонтан".

Зверху викарбуваний вірш поета Шейхія, що прославляє хана Криму — Герая. Нижче — цитата із Корану: "І напоїв їх Господь напоєм чистим".

У передмісті Яніна відвідала Зинджирли-медресе, будівлю 1500 року, де раніше була мусульманська школа. Вздовж дороги високі скелі. Впритул до них зведені житлові будинки.

— У печерах дехто облаштував собі місце для відпочинку. Коли спекотно, ховаються там від сонця. Ще смажать шашлики і зберігають городину. Хатини місцевих виглядають дуже бідно.

У центрі міста 10 червня відкрили туристично-інформаційний центр. Його працівники допомагатимуть гостям міста отримувати інформацію про бахчисарайські музеї, кафе та архітектурні пам'ятки. Установа розташована навпроти палацу кримських ханів.

— Зібралися багато людей, перекрили рух машин на дорозі. Для місцевих це було справжнім святом. Бахчисарайці хочуть, аби їхнє місто стало столицею Криму.

Зараз ви читаєте новину «Готельні номери не замикають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі