вівторок, 05 січня 2010 18:48

Альпіністи тренуються у тісних черевиках

Автор: фото: Павло СИВОКІНЬ
  Альпіністи піднімаються на скеледромі поблизу Житомира
Альпіністи піднімаються на скеледромі поблизу Житомира

— Коли вибираєшся на скелю, головне — правильно переставляти ноги. Руки затерпають метрів через 15, на них далеко не залізеш, — каже скелелаз 30-річний Дмитро Вірак із Києва. 10 років він займається альпінізмом. Тренується на скеледромі поблизу Житомира.

Показує, як кріпити мотузку до пояса. Зверху вона проходить через металеве кільце. Якщо Дмитро зірветься, мотузка зафіксується.

На 30-метровій скелі над лісом одночасно можуть тренуватися 20 людей. Тут є маршрути для новачків, із великими виступами. Складні мають майже гладку поверхню та карнизи — кам"яні брили, що нависають зверху.

— Без досвіду з цього підйому полетиш одразу, — говорить Дмитро. — Від напруги ноги заклякнуть на десятому метрі. Потрібні скельні тапочки або черевики з резиновою підошвою. Вони не ковзають, добре кріпляться до виступів. Взуття вибирайте на розмір менше, щоб великий палець був зігнутим. Так легше чіплятися за скелі. Пари черевиків вистачає на сезон. Ходити у них важко. Коштують від тисячі гривень. Раніше альпіністи взували звичайні калоші з Китаю.

Рукавиці альпініст не одягає. Каже, з ними незручно. Натомість посипає руки крейдою, щоб не сповзали з канату.

Дмитро Вірак піднімається на вершину за кілька хвилин.

— Узимку важче лазити — камінь обмерзає. Тренуватися потрібно регулярно, інакше обірвешся на реальних горах. Тим більше, що скелелази завжди з тягарями на спині. Початківцям раджу записатися в клуб скелелазіння. У Києві є кілька таких. Заняття коштують 200–300 гривень на місяць. Там навчають в"язати вузли та триматися на горі. До початку тренувань купіть альпіністську обв"язку та карабіни. Орендувати їх коштує 50 гривень на день.

До скеледрому хвилин 15 їдуть маршруткою Житомир–Дениші. Потім ідуть до ріки Тетерів. Із греблі видно скелі.

— Найбільший центр альпінізму є в Авіаційному університеті. Має 50 маршрутів висотою 10–15 метрів. День тренування коштує 30 гривень. Тренувальні скелі також є у торгових центрах "Аладдін" на Позняках та в броварському "Терміналі". Щоправда, вони не такі високі — приблизно по 5 метрів. Перший підйом — безкоштовний, інші — 10 гривень. Дешевше купити за 100 гривень абонемент на 4 години. В усіх тренувальних центрах вимагають мати з собою спортивний одяг та чисте і зручне взуття.

Зараз ви читаєте новину «Альпіністи тренуються у тісних черевиках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі