понеділок, 28 червня 2021 11:09

Зіграли прощальний матч Олега Блохіна

Зіграли прощальний матч Олега Блохіна
Олег Блохін 16 років грав за основу "Динамо". Фото: ТАСС

28 червня 1989 року в Києві було зіграно прощальний матч 36-річного на той час Олега Блохіна. Збірна СРСР у присутності 100 тисяч глядачів зустрічалася із зірками збірної світу й зіграла внічию – 3:3. Гра була виставкова, тому спортивним результатом ніхто не переймався.

На матч було подано півтора мільйони заявок. Квитки, вартістю 3 рублі, продавали по 300. Олег Блохін зіграв по тайму за кожну з команд.

Олег Блохін у 1972 році став гравцем основи "Динамо". Видатної техніки не мав, але швидкістю вражав навіть досвідчених фахівців. Він відразу став найкращим бомбардиром "Динамо", а згодом – і всього радянського футболу.

З пиходом до клубу Валерія Лобановського і Олега Базилевича Олег виграв Кубок володарів кубків і Суперкубок Європи в 1975 році. Тоді ж першим із українських футболістів виграв "Золотий м'яч".

Всього в чемпіонатах СРСР забив 211 голів, що стало рекордом на всі часи.

У 1986 році Блохін знову виграє з клубом Кубок кубків. Двічі грав на Кубку світу – у 1982 та 1986 роках.

Останній матч зіграв у Кубку СРСР 1987 року проти "Ротора" з Волгограду. У 1988 році їде до Австрії, де грає за скромний провінційний "Форвертс" зі Штайра. Вже після прощального матчу один сезон відіграє за команду "Аріс" із Кіпра.

У 1990 році стає тренером грецького "Олімпіакоса", згодом повертається на батьківщину. Найбільший тренерський успіх – вихід зі збірною України до чвертьфіналу Кубка світу-2006.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна вийшла до чвертьфіналу Кубка світу

З 2014 року 68-річний Олег Блохін не тренує. Час від часу дає інтерв'ю та з'являється на офіційних заходах УЄФА. Оголосив бойкот рідному клубу через запрошення на посаду тренера колишнього наставника "Шахтаря" Мірчі Луческу.

Зараз ви читаєте новину «Зіграли прощальний матч Олега Блохіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі